Nebulavinnare 2006 i kategorin bästa långnovell

The Faery Handbag
Författare: Kelly Link
Publicerad i novellsamlingen Magic for Beginners som utgivits av förlaget Small Beer Press samt i antologin The Faery Reel som redigerats av Ellen Datlow och utgivits av förlaget Penguin / Viking Books.
Utgivningsår: 2005 respektive 2004
ISBN 1931520151 respektive 0670059145
Kan läsas på författarens webb.
Författarens hemsida finns på adressen http://kellylink.net.

The Faery Handbag vann Hugo-priset 2005, klicka här för att läsa Enhörningens Hugo-recension.

Kan en värld gömma sig i det lilla? Kan ett helt folk, ett land, plus en mordlusten hund verkligen få rum i något så trivialt som en handväska? En luden en dessutom? Om man får tro Kelly Link är svaret ja. The Faery Handbag tar sig an denna problematik huvudstupa. Fast problemet är förstås inte enbart det logiskt möjliga. Lika viktigt blir frågan hur man ska handskas med en smått excentrisk mormor. Får man fortsätta tro på hennes berättelser när man blir stor? Och vad gör man när sagan plötsligt blir sann och allt går fel? Vad krävs då av en?

Som med andra av Links berättelser har The Feary Handbag varken början eller slut. Det finns visserligen en första sida och en sista, men det som får rum däremellan är något mycket mera än man kunnat tro. Vill man likna historien vid en handväska har den således bra mycket flera fack och skrymslen än man först kunnat ana. Betyder då detta att historien saknar både huvud och svans? Att den blir mållös och kanske tom på samma gång? Inte nödvändigtvis. Kanske handlar den om ingenting. Kanske är det bara en saga. Men tanken och känslan bakom känns ändå verklig.

The Faery Handbag må inte erbjuda någon djuplodad filosofi eller en fantasy värld utan like. Det man får är ändå något tankeväckande. Mitt i fantasin gömmer sig verkligheten och känslan av uppgivenhet och frågetecken är något, skulle jag tro, de flesta av oss kan relatera till. Med eller utan handväska.

-Sofia Sjö- 19.7.2006

Recensioner på de övriga Nebulavinnarna 2006 hittar du genom dessa länkar: