Nebulavinnare 2006 i kategorin bästa novellen

I Live With You
Författare: Carol Emshwiller
Publicerad i tidskriften Fantasy & Science Fiction i mars 2005 samt i novellsamlingen I Live With You som utgivits av Tachyon Publications.
Utgivningsår: 2005
ISBN 1892391252
Författarens hemsida finns på adressen http://www.sfwa.org/members/emshwiller/.

I Live With You är en liten berättelse om paranoia. Tänk om någon verkligen levde med dig, bredvid dig och t.o.m. i dina kläder utan att du visste om det. Eller i varje fall utan att du riktigt kunde sätta fingret på det. Var det du eller någon annan som glömde handduken, lämnande fram smöret o.s.v.? I I Live with You är det emellertid inte du som intar huvudrollen. Istället är det just den andra. Den du inte ser, men som verkar vara din skugga. En skugga som helt klart är störande och upprörande, men ändå på något sätt vill dig ditt bästa. En skugga som inte är du, men ändå kunde vara det, vill vara det, och kanske till och med blir det.

Med sin inblick lite från sidan blir I Live With You en rätt speciell berättelse. Berättelsens snabba takt och klara utveckling håller en också intresserad till slutet. Emshwiller har kort och gott ett språk som förför och lockar. Ändå känns historien för mig lite halv. Trots att både infallsvinkel och språk, och för den delen karaktärerna, känns fascinerande kvarstår för mig aningen för många frågor. Och inte frågor som: Vad är nu detta? Vem är det som bor med historiens hon? Utan istället: Varför detta? Vad leder det till? Om historien handlar om paranoia handlar den nämligen, som jag ser det, även om önsketänkande. Tänk om någon verkligen levde med mig, tog tag i mitt liv, tvingade ut mig i världen. Men det är detta tänk om jag har problem med. Högst antagligen utan orsak. För möjligheten är ju också, som sagt, att skuggan är mitt jag. Vi är ju mycket lika.

Trots detta behov, i varje fall hos mig, att övertolka som berättelsen skapar är det ändå en läsvärd liten historia Emshwiller bjuder på. En historia är ju inte heller alltid bäst när den sammanfaller med ens åsikter. Ibland är det just i de motstridiga känslor den väcker som den verkliga njutningen ligger. Detta är i varje fall fallet för mig och I Live With You.

-Sofia Sjö- 19.7.2006

Recensioner på de övriga Nebulavinnarna 2006 hittar du genom dessa länkar: