Affisch för Finncon 2023.

Årets Finncon hålls 7–9.7.2023 i Tammerfors, närmare bestämt i huvudbyggnaden för Tammerfors universitets centrumcampus. Adressen är Kalevantie 4, Tammerfors.

Författarhedersgäster på Finncon 2023 är Diane Duane och Helena Waris. Duane är ursprungligen från USA, men hon har bott redan många år på Irland. Hon har skrivit såväl romaner som manus för tv-program (t.ex. Star Trek The Next Generation) och mycket mer. Waris å sin sida är från Kristina (Ristiina på finska) i Södra Savolax i Finland. Hennes fantasyromaner har vunnit Finlands Tolkienförenings pris hela fyra gånger.

Som fanhedersgäst har vi i år författaren, kritikern och långtida fantastikfanen Vesa Sisättö från Esbo. Han har skrivit såväl skönlitteratur som fackböcker och varit med om att arrangera flera cons, bl.a. Worldcon 85 i Helsingfors.

Forskarhedersgästtiteln bärs av professor Marek Oziewicz från universitetet i Minnesota, USA. Han leder forskningscentralen Center for Climate Literacy som arbetar för att utveckla undervisningen av klimatförståelse för barn i K-12-åldersgruppen (i vårt skolsystem motsvarar K-12 ungefär allt från förskola till och med grundskola).

Läs mer om alla hedersgäster på Finncons webb.

Som vanligt är inträde på Finncon gratis och programmet går i upp till åtta parallella programspår. Programpunkter finns på såväl finska, svenska som engelska.

Den första Finnconen med program också på svenska var Finncon X, som hölls i Åbo 2003. I år blir det alltså 20 år sedan svenskan steg upp på Finncon-estraden!

På årets Finncon har vi tre svenska programpunkter av vilka två presenterar finlandssvenska fantastikförfattare! På lördagen intervjuas Henna Johansdotter kl. 14.00 i föreläsningssal A4. Johansdotters första science fictionroman, Glasvaggan, kom 2019 och den andra, Sömnlandet, 2022, båda är utgivna av Förlaget. På Förlagets webb kan man läsa bla. två noveller hon skrivit: Hägringen och Mamma.

På söndagen fortsätter det svenska programmet kl. 13.00 i föreläsningssal A4 med en diskussion mellan Carolina Gómez Lagerlöf och Henna Johansdotter under rubriken Vad säger framtiden om samtiden?

I den tredje och sista svenska programpunkten får vi träffa Bjarne Ismark, som berättar om sin science fictionromansvit Stjärnfararna under rubriken Framtiden i Stjärnfararna (föreläsningssal A4 kl. 16.00). Hittills har fyra böcker i serien utkommit på eget förlag: Grottmänniskan blir Stjärnfarare (2016), Stjärnfararna blir bosättare (2017), Åter till den gamla Jorden (2018) och Livsgnistan (2020).

Klicka här för att komma åt Finncons hela programtablå. Finncon är öppet på fredagen 7.7 kl. 14–18, på lördagen 8.7 kl. 10–18 och på söndagen 9.7 kl. 10–17. Glöm inte kvällsfesterna på fredagen efter conen på Irish Bar O’Connell (Rautatienkatu 24) och på lördagen från kl. 20 på restaurang Telakka (Tullikamarin aukio 3).

Vi ses på Finncon!

-Ben Roimola- 27.6.2023