Nebulavinnare 2002 i kategorin bästa novell

The Cure for Everything
Författare: Severna Park
Publicerad i webbtidningen Scifiction i juni år 2000.
Utgivningsår: 2000
Novellen kan läsas på webben på adressen http://www.scifi.com/scifiction/originals/originals_archive/s_park/.
Författarens hemsida finns på http://users.erols.com/feldsipe/Index.htm.

Någonstans i Syd-Amerikas täta djunglar bor det en isolerad indianstam som inte verkar ha haft någonsomhelst kontakt med resten av mänskligheten på femhundra år. På grund av detta är deras genetiska arv högst annorlunda. De borde vara helt och hållet inavlade men de har hållit reda på vem som är släkt med vem och gjort det ytterst effektivt och därför tycks det hos dem inte förekomma ärftliga sjukdomar. Dessutom har det skett en mutation.

Nu måste de lämna sin by för att det ska byggas en damm. En multinationell läkemedelsfirma har tagit hand om dem. Deras DNA kan brukas, kan innehålla ett universellt botemedel till de flesta sjukdomar – kanske alla.

Novellens huvudperson Maria är albino och bär på något som heter Lucknows syndrom, vilket innebär att hon aldrig kan få barn. Hon arbetar på ett läger för indianer när stammen hämtas dit. Hon vill veta vilka de är och vad som ska hända med dem. Svaren kommer och hon vet inte riktigt om hon kan lita på dem. Är det rätt att indianerna så ska exploateras? Hon vet inte riktigt vad hon ska göra. Vad vill indianerna själva? Bär de på botemedlet till hennes egen sjukdom?

När jag första gången läste The Cure for Everything så verkade den ytterst intressant och spännande. Severna Park beskriver indianerna effektivt och när huvudpersonen visiterar stammen i djungelns är man helt där bland dem. Vart leder berättelsen? Vilka stora moraliska frågor kommer vi att bemöta? Men slutet gjorde mig besviken. Det här var ju bara en bisarr kärlekshistoria, lite platt, lite tunn. Å andra sidan, om man tänker på hela novellen som en kärleksnovell (och inte som intelligent och moraliskt och vetenskapligt relevant prosa), då kanske den fungerar bättre, då kan den faktiskt vara intressant. Läste om den och var ännu besviken. Kunde ha varit bättre. Borde ha varit bättre. Premisserna var ändå så underbara. Men resultatet är vad det är.

-Petri Salin- 24.5.2002

Recensioner på de övriga Nebulavinnarna 2002 hittar du genom dessa länkar: