Hylla med bra fantastik i litterär, serie och filmformat.

Nordiska Hugo-kandidater

Dags igen för Enhörningens så småningom traditionella lista över nordiska fantastikverk och -folk som är bra att hålla i tankarna då man lämnar in sina egna förslag för årets Hugo-nominering.

Enligt reglerna för Hugo-priset spelar det ingen roll på vilket språk ett verk publicerats, men faktum är ju att engelska är fantastikvärldens lingua franca, så för att ett verk skall få tilräckligt med nomineringar för att bli en Hugo-finalist så måste den i praktiken finnas tillgänglig på engelska. Och detta är den enkla orsaken till varför Enhörningens lista även den här gången innehåller främst böcker etc. på engelska. Men, eftersom Worldcon i år arrangeras i Finland och andelen deltagare från Norden högst troligen blir större än på någon tidigare Worldcon har jag tagit med även namn som inte kanske är så kända för den engelskspråkiga medelfanen.

Och nej, det här är inte en fullständig lista över allt som vi nordbor publicerat i fantastikväg på engelska under 2016. Kommer du på något som du anser borde finnas med på listan är det bara att skicka in ett förslag.

Nomineringen är öppen för alla som varit medlemmar för Worldcon 2016, eller som hade betalat medlemsavgiften för antingen Worldcon 2017 eller Worldcon 2018 före utgången av januari 2017. Hör du till den här gruppen borde du ha fått ett e-postmeddelande från Worldcon 2017 med en länk till nomineringswebbsidan.

Nomineringstiden går ut 18.3.2017 klockan 8.59 finsk tid och listan över finalisterna i de olika kategorierna publiceras i aprill. Sedan har alla som betalat medlemsavgiften för årets Worldcon möjlighet att rösta fram till juli.

Nedan följer Enhörningens lista över nordiska fantastikverk och -personer som i år är nominerbara för Hugopriset (observera att listan knappast är fullständig)

Romaner
Emmi Itäranta: City of wowen streets, Harper Voyager (publicerad i USA som The Weaver)
Johanna Sinisalo: The Core of the Sun, Grove Press, Black Cat
Maria Turtschaninoff: Maresi, Pushkin Press (i USA utgavs boken i januari i år, så det är den brittiska versionen som gäller för den här omgången)

Långnoveller (novelette, 7500-17500 ord)
Leena Likitalo: The Hibernating Queen, The Dark Magazine

Noveller (short story, under 7500 ord)
Magdalena Hai: Corpsemarsh, Finnish Weird
Maria Haskins: Scent, Flash Fiction Online
Anne Leinonen: Corpsecaul, Ghastbridle, Finnish Weird
Leena Likitalo: Her Likeness, My Breath, Finnish Weird
Leena Likitalo: The Compassion of the Pheasant Lord, Lackington’s
Leena Likitalo: The Girls We Lost, Galaxy’s Edge #23
Leena Likitalo: The Governess with a Mechanical Womb, Clarkesworld
Sara Norja: Creation, Flash Fiction Online
Sara Norja: The City Beneath the Sea, publicerad i antologin An Alphabet of Embers som redigerats av Rose Lemberg och utgetts av förlaget Stone Bird Press
Sara Norja: Water, Birch, and Blood, Strange Horizons
Johanna Sinisalo: The Kings With No Hands, Finnish Weird
Karin Tidbeck: Listen, Tor.com
Karin Tidbeck: Starfish, Lightspeed
Karin Tidbeck: Underground, publicerad i antologin The Starlit Wood som redigerats av Navah Wolfe och Dominik Parisien och utgetts av förlaget Saga Press

Serier
Minna Sundberg: Stand Still. Stay Silent

Kortfilmer (På engelska heter kategorin ”Best Dramatic Presentation (Short Form)” och gäller såväl film, tv, hörspel, musik, teater, dataspel o.s.v. Det enda kravet är att verket är under 90 minuter.)
Might, en 9-minuters science fictionkortfilm med manus och regi av Emil Sallinen. Filmen kan ses på YLE Arenan till slutet av maj, men tyvärr endast inom Finland. På filmens hemsida finns en trailer och en hel del information och bilder.

Fankonstnärer (själva konstnären kan vara hur professionell som helst, men här gäller det alltså att se på konst som publicerats icke-professionellt [i fansin, på webbsidor, o.s.v.], här kunde man lista hur många namn som helst, bra konstnärer har vi ingen brist på här i Norden)
Petri Hiltunen
Kimmo Isokoski
Tuomas Korpi
Vesa Lehtimäki
Maija Pietikäinen (Länken för till Finnish Weird, som Maija skapat pärmen för.)
Simon Stålenhag

Redaktörer, kort form
Toni Jerrman (Toni är chefredaktör för den legendariska finska fantastiktidskriften Tähtivaeltaja och den engelska fantastikpublikationen Finnish Weird som finns gratis på webben.)

Semi-professionella tidskrifter (på engelska heter kategorin ”semiprozine”, till den här kategorin hör tidskrifter som utkommit i minst fyra nummer av vilka minst ett nummer utkommit senaste år och antingen betalar för sitt material eller som är främst tillgängliga mot betalning; till den här kategorin hör alltså t.ex. alla finländska fantastikföreningars medlemsblad)
Kosmoskynä
Portti
Spin
Tähtivaeltaja

Fansin (det här är alltså fantastikpublikationer som inte är professionella eller semiprofessionella)
Kosmoskynä – verkkolehti (Kosmoskynä-tidskriftens webbversion)
Landet Annien
Risingshadow (den här finländska fantastikwebben har både en finsk och en engelsk version)
Usva (Finländsk novelltidskrift på webben, har publicerat några nummer på engelska.)

Fanskribent
Johan Jönsson
Maria Nygård
Anna Davour

Fancast
Fantastisk podd
Gårdagens värld idag igen

Källor:
• Internet
Nörttitytöt.fi-webbens lista över finländska kandidater

Föregående

Arrival

Nästa

Skuggor vid aftonlampan – 30 nattstycken

5 kommentarer

 1. Ben

  Uppdaterade novellerna med Maria Haskins’ novell ”Scent”.

 2. Ben

  Uppdaterade listan med den finländska kortfilmen ”Might”.

 3. MariaT

  Men är tex Fantastisk podd faktiskt nominerbar iom att den bara finns på svenska? Samma gäller ju för en del annat du tipsat om.

  • Ben

   Jo, all fantastik oberoende av vilket språk som används är nominerbart för Hugo-priset. För årets pris är alltså precis allt som utkommit år 2016 nominerbart. Dessutom är allt som år 2016 publicerats i engelsk översättning nominerbart, oberoende av vilket år originalet utkom (exempel på dylika är i år Maresi och Auringon ydin). Ytterligare är alla verk som utgetts i USA år 2016 nominerbara fastän de skulle ha utkommit på engelska redan tidigare, så länge de inte varit Hugo-finalister tidigare (det här betyder t.ex. att ifall Maresi inte blir Hugo-finalist i år har den en ny chans nästa år eftersom den amerikanska upplagan utkom 2017, samma gäller böcker som skrivits på engelska och först publicerats i t.ex. Storbritannien eller Australien).

 4. Måske er det en god idé at prøve at komme med på denne liste?

  @TheEscherMan: There’s a couple of weeks left for voting for the Hugos, I believe. I asked writers and editors from all around the world to give me their picks for an international list of worthy nominees: http://www.nappertime.com/putting-world-worldcon/
  @Dublin2019 @darusha @hannu @JeremySzal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén