Välkommen till science fiction- och fantasytidskriften Enhörningen!

På papper sedan 1987, på webben sedan 1998

ISSN 1797-1004 (Online)
ISSN 0785-2509 (Print)
Utgivare: Ben Roimola
Adress: Enhörningen, c/o Ben Roimola
Karjakuja 19
21310 Vahto
Finland
tfn: 045 672 5252
e-post: enhorningen@enhorningen.net

Om tidskriften Enhörningen

[Pärmen på Enhörningen nr 1.]

Enhörningen är världsalltets enda finlandssvenska tidskrift tillägnad fantastik, alltså science fiction och fantasy. Enhörningen har utkommit både i en pappersupplaga och som en skild nätupplaga, men nuförtiden existerar Enhörningen endast på nätet.

Här på Enhörningswebben kan du läsa noveller, artiklar, recensioner, illustrationer m.m. Helt enkelt allt möjligt (och omöjligt) som har med fantastik i alla dess olika former (litteratur, film, teater, serier o.s.v.) att skaffa.

Enhörningen har ingen prenumerationsavgift. Allt material som publicerats på Enhörningswebben är gratis och fritt att läsa av alla intresserade.

Vill du hålla dig uppdaterad om nya inlägg utan att behöva titta in på webbsidan titt som tätt kan du välja att få ett e-postmeddelande varje gång ett nytt inlägg publiceras på Enhörningswebben. Rulla ner på sidan till kommentarfältet, skriv en kommentar (eller en hälsning eller t.ex. bara en smilis), fyll i ditt namn och din e-postadress samt kryssa i rutan ”Meddela mig om nya inlägg via e-post.”. Nu är det bara att klicka på rutan ”Skicka kommentar” och du kommer att få ett e-postmeddelande till adressen du angav. Du måste ännu bekräfta e-postprenumerationen genom att följa anvisningarna i e-postmeddelandet (du skall helt enkelt klicka på en knapp i meddelandet).

Historia

[Pärmen på ENhörningen nr 7.]

Första numret av Enhörningen utkom 1987. Under de följande tre åren utkom allt som allt fem nummer. År 1998 fick chefredaktör Ben Roimola ett stipendium från Svenska kulturfonden med vars hjälp tidningen kunde väckas ur sin långa dvala. Fram till 2007 utkom tidskriften med allt som allt 12 nummer på papper. Du kan bekanta dig med innehållet i pappersupplagan i arkivet Pappershörningen. Det är inte omöjligt att Enhörningen ännu någon dag lämnar sina spår på papper, men för närvarande existerar Enhörningen endast elektroniskt.

Enhörningens webbsidor öppnades 1998, vilket torde göra Enhörningen en av de äldsta finlandssvenska tidskrifterna på webben. Från första början har Enhörningen pubicerat nyhetsnotiser om allt möjligt fantastikrelaterat. Senare kom även recensionerna, novellerna och draporna samt artiklarna med på webben. Novellerna publiceras nuförtiden alltid såväl som vanliga webbsidor, pdf-dokument och en epub-filer. Du kan alltså fritt välja om du vill läsa novellen i din webbläsare, skriva ut den på papper eller läsa den som e-bok.

I Februari 2012 började Enhörningen kvittra. Är du på Twitter skall du alltså absolut följa @enhorningenzine för korta notiser om det som händer och sker inom fantastikens värld. Är du inte på Twitter kan du alltid hitta Enhörningens kvitter här på Enhörningswebben och naturligtvis på Enhörningens sida på Twitter.

Vill du ta en titt på vad Enhörningen behandlat på webben är det bara att styra webbläsaren till indexet över Enhörningens notiser genom tiderna. Sedan Enhörningen började sin webbkarriär, sommaren 1998, har arkivet vuxit till att innehålla närmare 1000 notiser och dryga 400 recensioner. Recensionerna hittar du även alfabetiskt ordnade i recensionsindexet.

Enhörningen kan publicera ditt material!

[Pärmen på Enhörningen nr 6.]

Enhörningen tar mycket gärna emot all slags material: noveller, artiklar, recensioner, illustrationer, serier mm. mm. Ifall du har något som du tror att kunde passa på Enhörningens sidor så ta kontakt t.ex. genom e-postadressen enhorningen@enhorningen.net.

Enhörningen utges av Ben Roimola, och utgivningen sker helt på hobbybasis. Eftersom Enhörningen inte är en kommersiell produkt har tidningen inte möjlighet att betala honorar. Alla medhjälpare får dock en del av den odödliga äran som kommer sig av att vara med om att göra världens enda finlandssvenska fantastiktidskrift.

Ta kontakt!

[Pärmen på Enhörningen nr 11.]

Har du åsikter om hur Enhörningens sidor kunde förbättras? Är det något speciellt som du skulle vilja se på Enhörningens webb? Låt höras! Skicka e-post åt mig på adressen enhorningen@enhorningen.net eller använd responsblanketten.


Tack!

Enhörningen har genom åren fått finansiellt stöd av Svenska Kulturfonden, Föreningen konstsamfundet r.f. och Undervisningsministeriet.

Ett ytterst stort tack riktas också till Aino Havukainen och Sami Toivonen för Enhörningens logo och all annan hjälp de ställt upp med samt alla Enhörningens medhjälpare och naturligtvis läsarna!