Tiptreevinnare 2004

Nebulavinnare 2006 i kategorin bästa romanen

[Pärmen på Camouflage]

Camouflage
Författare: Joe Haldeman
Förlag: Ace Books
Utgivningsår: 2004
ISBN 0-441-01252-3
Författarens hemsida finns på adressen http://home.earthlink.net/~haldeman/.

Att liv kunde uppstå på en instabil värld, i ett instabilt solsystem är kanske rätt otroligt. Men klart är, som Haldeman konstaterar i inledningen av sin Nebula-vinnande roman Camouflage, att det livet måste vara tufft. Och anpassningsbart. Således ett liv rätt annorlunda än vårt, men ett liv som genom sina ögon, i den mån det har ögon, kan säga, eller visa oss, en hel del om vad det är att vara människa.

Grunden för Haldemans roman är inte ny. Det här är med andra ord långt ifrån den första romanen där vi får möte utomjordingar och genom deras sinnen uppleva jorden, för att inte tala om mänskligheten. Kopplat med ett fungerande thrillertema och med två lika intressanta tidslinjer, en som tar sin början 1931, när monstret eller varelsen kravlar sig upp ur ett av jordens hav och blir människa, och en annan som inleds 2019 när ett oförklarligt objekt, monstrets farkost, hittas på havsbottnen, blir Camouflage en, om inte originell, så ända mycket gripande och lockande historia med ett genomgående och aldrig falnande spänningsmoment. Det är således en alltigenom fascinerande resa man i boken får göra tillsammans med Haldemans ”changeling”, en resa som ibland är grym och obehaglig, men alltid, eller i varje fall nästan alltid, känns lika trovärdig.

Det är emellertid inte enbart utomjordningsberättelsen som fungerar i boken. Även den vetenskapliga biten och försöken att komma till rätta med det mystiska objektet för sitt till berättelsen. I den delen av boken, som i fallet med utomjordningens resa eller utveckling genom vår närhistoria, är det också karaktärerna och mötet dem emellan som hör till det bästa och som lyfter romanen. Även i de minsta karaktärer lyckas med andra ord Haldeman blåsa liv och finna en unik klang. Med sin lek med kön och ärliga attityd till mäns och kvinnors olika situation i historien är det inte heller direkt förvånande att boken tilldelades The James Tiptree Jr, Award 2004. Ändå är det på denna punkt jag finner berättelsens största svaghet.

Efter en, som konstaterat, fascinerande resa genom historien blir berättelsen och utomjordningen i mina ögon mest omänsklig och otrolig när han/hon/det blir kvinna. Kanske beror det på att Haldeman och jag har olika åsikter i fråga om vad kvinnlighet är, men efter en rätt lång berättelse, med både djup och överraskningar, blir slutkapitlens ytlighet, för att inte tala om berättelsens snabba upplösning en klar besvikelse. Den känsla man får är att inspirationen inte räckte riktigt ända fram. Trots detta är det definitivt en resa jag kan rekommendera. Haldeman har ett språk och en berättarteknik som är värd att ta del av och det man får är en berättelse som, trots vissa brister, inte släpper taget om en ens när sidorna tagit slut.

-Sofia Sjö- 16.6.2006

Recensioner på de övriga Nebulavinnarna 2006 hittar du genom dessa länkar: