Hylla med bra fantastik i litterär, serie och filmformat.

Iron Sky The Coming Race

[Affischen för Iron Sky The Coming Race.]

Regi: Timo Vuorensola
Manus: Dalan Musson
Musik: Laibach och Tuomas Kantelinen
I huvudrollerna: Vladimir Burlakov, Kit Dale, Julia Dietze, Udo Kier och Lara Rossi.
Längd: ca 94 min
Ursprungsland och -år: Finland, Tyskland och Belgien, 2019
Åldersgräns: 12
Recensionsformat: film
Filmens webbsida
Om filmen på IMDb

Iron Sky The Coming Race är en fortsättning på den första Iron Sky-filmen från 2012. Händelserna i den nya filmen tar plats 29 år efter den första filmen, och som huvudperson har vi dottern till den första filmens hjältar.

Jorden är ödelagd av atomkriget som avslutade den första Iron Sky-filmen. Den spillra människor som lyckades fly undan kriget har tagit skydd i ruinerna av rymdnazisternas bas på Månen. Livet på Månen är inte en dans på rosor då resurserna är för få för populationen och den gamla basen med sin ännu äldre teknik hotar falla sönder.

Mitt i denna dysterhet, där en del nog tycks ha råd att hålla sig i skinande vita kläder medan andra går omkring i trasor, kraschlandar ett skepp från Jorden med nyheten om att Jorden inte är helt död och att orsakerna till katastrofen i den första filmen kanske inte riktigt var de vi trodde.

Den första Iron Sky-filmen från 2012 var en mycket lyckad blandning politisk satir och rymdaction i ett imponerande paket och med bra manus. Tyvärr når inte Iron Sky The Coming Race till samma höjder.

Visst är filmen snygg, det finns ju inga gränser för vad man kan göra med specialeffekter längre, så även de mest otroliga visionerna kan bli helt trovärdiga på film. Skådespelarna kan man inte heller skylla på, de gör ett mycket bra jobb med det material de har. Problemet, åtminstone för undertecknads del, är att själva berättelsen inte håller måttet.

Svårt att säga om problemen ligger i den långa tid det tagit att färdigställa filmen, eller om manuset varit mindre lyckat redan från början. Hur som helst är Iron Sky The Coming Race i mitt tycke bara huvudlös sf-action kryddad med en gnutta malplacerad datornördhumor och lite mer idiotiska konspirationsteorier.

Visst har filmen sina små ljuspunkter. Känner du dina Star Trek är det svårt att inte låta bli att dra på smilbanden då filmens muskelknutte drar på sig en röd skjorta innan äventyrarna åker iväg till Jorden och kungör att röd är hans favoritfärg. Och då vi i en flashback fick se utomjordingarna landa på Jorden (jo den här gången har vi med även sådana) blev jag mycket imponerad över designen på dem.

Men ljuspunkterna är få och filmen blir helt enkelt en sillsallad med för mycket olika ingredienser. Slutresultatet för åtminstone den här åskådaren blev att jag inte imponerades av riktigt något och inte heller orkade bry mig om karaktärerna.

Det känns helt enkelt som att den här filmen gjordes endast för att man skulle kunna skapa en scen där Adolf Hitler rider på en Tyrannosaurus Rex. Låter det som något du definitivt måste se är det här en film för dig. I annat fall kan du lika väl hoppa över den här och antingen se den första Iron Sky på nytt eller vänta på den kinesiska The Ark – An Iron Sky Story.

-Ben Roimola 16.1.2019-

Föregående

Hugo-vinnarna 2018

Nästa

Ny finlandssvensk sf-doktor

  1. Jag håller totalt med chefsredaktören här. Detta är inte en bra film. Jag har desperat försökt hitta något positivt med filmen och det är specialeffekterna och att den är endast 94 minuter lång. T.om popkulturreferenserna är föråldrade. Tyvärr.

    Min recension hittas här.
    http://popkultursmulor.blogspot.com/2019/01/iron-sky-coming-race-recension.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén