Hugovinnare 2004 samt Nebulavinnare 2005 i kategorin bästa romanen

[Pärmen på Paladin of Souls.]

Paladin of Souls
Författare: Lois McMaster Bujold
Utgiven av förlaget HarperCollins/Eos.
Utgivningsår: 2003
ISBN 0 00 713849 0
Ett utdrag av boken kan läsas på webben.
Författarens hemsida finns på adressen http://www.dendarii.com/.

Här har vi hela 580 sidor heroisk fantasy med kvinnliga förtecken. Till formen är boken tämligen konventionell – huvudpersonen fattar beslutet att bege sig på en resa, i detta fall en pilgrimsfärd, och resan leder till diverse äventyr, möten med främmande personer och farliga händelser, krig och drabbningar, och till slut hittar huvudpersonen nya dimensioner inom sig själv och kanske en möjlighet att påbörja ett nytt liv. Och allt detta i den kvasimedeltida standardmiljön som alla dylika heroiska fantasyäventyr brukar äga rum i. Inget värst intressant eller omvälvande alltså.

Det intressanta med Paladin of Souls är just de kvinnliga förtecknen, för mig åtminstone, det att huvudpersonen är en äldre dam, en farmor rent av (och nästan uråldrig – 38 år urgammal), en människa med livet bakom sig. Det att hon dessutom är en änkedrottning betyder definitivt att resten av sitt liv ska hon sitta på sitt slott och sakta murkna bort. Men det vill hon inte. Istället vill royina Ista, nu när det för en gångs skull är möjligt och hon inga officiella plikter längre har, lämna sitt slott och bese världen. Efter ett tursamt möte med en chaucersk procession direkt ur Canterbury tales kommer hon på hur hon kan förverkliga sin önskan. Pilgrimsfärden är det perfekta medlet för en dam i hennes ställning att ta sig ut i världen.

Och naturligtvis tar det inte länge innan hon stöter på allehanda öden och äventyr, demoner och onda trollkarlar, maktgalna fältherrar och tappra riddare. Hon dras in i ett krig och när läget är som mest kritiskt visar det sig att hon äger vissa oväntade övernaturliga egenskaper. Och att det mycket väl kan vara hon, inte riddarna och soldaterna med sina huggfärdiga yxor och blodtörstiga svärd, som i sista hand får möta den absoluta ondskan och avgöra krigets gång.

Bujold skriver väl, klara och fina meningar, tillräckligt ickevardagliga så att de inte verkar banala, men inte så självmedvetet arkaiska att man lägger märke till själva språket (som hos många genreförfattare ofta är pinsamt och klumpigt överkonstruerat). Suveränt undviker hon klichéer (huruvida det nu går att inom genren undvika klichéer, vilket det naturligtvis inte går, men det går måhända att använda dem på ett icke klichéartat sätt) och alla beskrivningar är närmast något slags understatements, nästan överdrivet så.

Det som jag har enorma svårigheter med är tempot och intrigen. Det tar så väldigt väldigt länge innan något som ens närmar sig en intrig dyker upp och alla dramaturgiska spänningar utvecklas
med så minimala steg att jag som ovan läsare av bulkfantasy knappt ens märker något. Inte heller satsar Bujold på djupa personbeskrivningar utan personernas förhållanden och göromål diskuteras och analyseras i all oändlighet på det lindrigt irriterande sätt som närmast får en att tänka på såpoperor. Det tar alltså en bra stund innan man egentligen kommer på det klara med vad det hela riktigt handlar om.

Och om jag inte har helt fel handlar det om hur änkedrottningen Ista som individ undan för undan frigör sig (så långt det går) ur det förtryckande feodala systemet, om hennes andliga tillväxt, om hennes möjlighet att inom sig själv hitta nya saker och nya egenskaper som hon aldrig hade en blekblå aning om. Men i så fall får vi inte veta mycket om henne som människa, i mitt tycke inte alls tillräckligt, vilket innebär att hennes utveckling inte gör något alltför kataklysmiskt intryck på läsaren. Vi får aldrig egentligen blicka in i hennes innersta, därför förblir slutet närmast bara ett trick och en intrigvändning.

Så att om vi har nästan sexhundra sidor med fantasy utan riktig spänning, utan riktigt rivande äventyr, utan riktigt levande personer, så vad har vi då? En professionellt skriven men väldigt blek och frånvarande bok. Endast för rabiata fantasyälskare som livnär sig på genren, vågar man påstå.

Men å andra sidan erkänner jag fritt att det är fullt möjligt att jag i romanen har missat allt det som är av vikt för att jag hela tiden blint har stirrat åt fel håll och väntat på det som aldrig kommer att ske.

-Petri Salin- 29.12.2004

Recensioner på de övriga skönlitterära Hugovinnarna 2004 hittar du genom dessa länkar:

Recensioner på de övriga skönlitterära Nebulavinnarna 2005 hittar du genom dessa länkar: