[Pärmen på Sökandet efter det drömda Kadath.]

Sökandet efter det drömda Kadath
Författare: H.P. Lovecraft
Översättare: Jens Heimdahl & Rickard Berghorn
Förlag: Aleph Bokförlag
Utgivningsår: 2004
ISBN 91-974537-3-0
Originaltitel: The Dream-Quest of Unknown Kadath
Originalets utgivningsår: 1943, omarbetad version 1985

Sökandet efter det drömda Kadath handlar om Randolph Carters resa i drömmens värld för att återfinna staden Kadath han redan drömt om tre gånger men bortryckts ifrån av sitt uppvaknande. Lovecraft tar oss genom en surrealistisk värld, såsom bara ett drömlandskap kan se ut. Vi möter nattkrankar, likätare och månbestar och ett flertal andra mystiska varelser.

Många av figurerna, som t.ex. guden Nyarlathotep, det krälande kaos, har Lovecraft själv drömt om, och huvudpersonen Carter – som för övrigt inte beskrivs närmare, vare sig utseende- eller känslomässigt – är att tolka som författaren själv. Lovecraft har själv sagt att han oftast drömde om sin barndoms stad han trettio år innan bott i. Staden Kadath får också all uppmärksamhet i boken och han snålar inte med superlativen i sin beskrivning av denna gyllene stad. Det får mig att jämföra Lovecrafts drömda Kadath med Bibelns profetia om den framtida Gyllene staden vid tidens slut.

Sökandet efter det drömda Kadath kom till mellan 1926–27, men var ej tänkt att publiceras, och lästes och kom ut först efter Lovecrafts död. Boken är en lång novell, helt i stil med hans övriga drömnoveller och jämförs av Jens Heimdahl med Dunsanys verk, vilka Lovecraft var en stor beundrare av.

Sökandet efter det drömda Kadath är något haltande och kortfattad i sin gestaltning, den är trots det njutbar och förstås ett måste för alla Locecraft-fans, där Jens Heimdahls kommentarer och illustrationer förhöjer verkets betydelse.

-Peter Damlin- 2.1.2005