Nebulavinnare 2005 i kategorin bästa långnovell

Basement Magic
Författare: Ellen Klages
Publicerad i tidskriften Fantasy & Science Fiction i maj 2003.
Utgivningsår: 2003.
Författarens hemsida finns på adressen http://www.exo.net/~ellenk/klages.html.

Det tar en stund innan man hiffar att Basement Magic de facto är en lätt moderniserad saga. Mary Louise är sex år gammal. Hennes mamma är död och hennes pappa har gift om sig. Hennes nya styvmor gillar henne inte särskilt mycket, ifall hon nu ens råkar notera lilla Mary Louise som helst slinker undan och gömmer sig i någon av det enorma husets dolda råtthål – bäst tycker hon om att sitta nere i källaren för att dit kommer styvmodern aldrig – med sin sagobok. Hon tror på prinsessor och drakar och främst av allt på magi. Tron på magi är något som den nya husan Ruby delar med henne. Ruby blir hennes vän och tillsammans sitter de i källaren eller köket och den lilla musen Mary Louise lyssnar på när Ruby pratar. Ruby är den första vuxna som verkligen ser henne och tar henne på allvar.

Pappa åker till Florida på en arbetsresa och Mary Louise blir på tumanhand med sin styvmor. Sedan händer något otäckt. Styvmodern blir arg på henne och kastar hennes dyrbara sagobok i ugnen. För att skydda Mary Louise gör Ruby ett par trollkonster så att styvmodern inte längre kan göra henne illa. De placerar en förtrollad spärr framför dörren till Mary Louises rum så att styvmodern inte kan träda in i rummet. De placerar andra förtrollade föremål i styvmoderns säng vilket får henne att tappa håret. Detta tycker Mary Louise är roligt. Och rätt åt styvmor.

Men magin är inte komplett. Styvmodern kommer ändå åt Mary Louise. När styvmodern i sin ilska – som hon naturligtvis låter gå ut över Mary Louise – förstör styvdotterns käraste ägodel, filten som får henne att känna sig trygg, blir Mary Louise riktigt rädd. Och för att styvmodern tvingar henne att äta i matsalen – i stället för köket där hon själv gillar att äta tillsammans med Ruby – vet Mary Louise att hon med magi måste förvandla även matsalen till ett rum där styvmodern inte kan göra henne illa. Och detta måste hon göra själv för att Ruby inte är där.

Hon försöker göra som Ruby visade henne men hon är bara sex år gammal …

Ellen Klages har skrivit en riktigt lyckad och underhållande berättelse som på ett övertygande sätt reflekterar en sexårings sätt att se på och förstå världen. Vi har de arkaiska sagoelementen någonstans under ytan, ibland djupare, ibland precis inom räckhåll, och elementen ger berättelsen form och njutbart bekanta spänningar som ändå inte är alls så självklara att man genast skulle veta vart man är på väg och vad som sedan kommer att hända. För det mesta verkar sagostrukturen följa Askungens riktlinjer med en elak styvmor och en god fe men med en totalt originell och acceptabel slutlösning.

-Petri Salin- 4.5.2005

Recensioner på de övriga skönlitterära Nebulavinnarna 2005 hittar du genom dessa länkar: