[Pärmen på Harry Potter and the Half-Blood prince]

Harry Potter and the Half-Blood prince
Författare: J.K. Rowling
Förlag: Bloomsbury
Utgivningsår: 2005
ISBN 0747581088

Rädd för avslöjanden av intrigen? Nedanstående recension torde vara lämplig läsning även för den känsligaste Potterfanen och innehåller inga egentliga ”spoilers”.

Det nästsista Harry Potter-äventyret sträcker nätt och jämnt över 600 sidor. Rowling skriver medryckande; efter en aningen långsam och trög början dras man med i Poters äventyr och når slutet av den tjocka boken snabbare än man trott.

De ivrigaste Potterfansen skulle säkert ha velat ha en minst dubbelt så tjock bok, men delar man upp intrigen i dess ingredienser, märker man nog att det hela sist och slutligen kunde ha berättats på ett mycket effektivare och kortare sätt. Att banta ner The Half-Blood Prince till hälften skulle knappast ha varit omöjligt och det skulle knappast ha gjort boken sämre heller. Men jag antar att Rowling mest tänker på sina fans nuförtiden då hon skriver. Och fansen kan säkert aldrig få för mycket av Potters liv.

Harry Potter and the Half Blood Prince är alltså den sjätte boken i den sjudelade Potter-serien. Boken följer samma mönster som de tidigare: vi får än en gång följa med Harry Potter under ett år i magikerskolan Hogwarts. Den slutliga konfrontationen mellan Potter och Voldemort tar ännu ett steg närmare och Harry &co är igen ett år äldre. Den femtonåriga tonårsPottern från senaste bok har utvecklats till en aningen mer balanserad individ.

Harry Potter and The Half Blood Prince bjuder egentligen inte på något nytt eller överraskande. Händelserna och personerna utvecklas enligt de stigar som utstakats i de tidigare böckerna. Hela boken tycks finnas till endast för att bygga upp vägen till den slutliga striden mellan det goda och det onda, som vi alla vet kommer i bok sju.

För de som följt med Potters äventyr från första boken är del sex naturligtvis ett måste. Den ger kanske inte sist och slutligen så mycket mersmak för äventyret, men visst är den ett nödvändigt steg på vägen till slutet.

Har du inte läst de tidigare Potterböckerna har du inget att hämta här. Visst använder Rowling en del av intrigen till att förklara och påminna om händelser i de äldre böckerna (det är ju ändå två år sedan del fem publicerades), men har man inte lärt känna personerna genom de tidigare böckerna känns nog den sjätte boken säkert förvirrande eller i värsta fall helt intetsägande.

Mellan raderna ger Rowling några tips om hur den sista boken kanske kommer att vara uppbyggd. Några av dessa tips tolkar jag till att tyda på ytterligare en onödigt tjock lunta med mer eller mindre påklistrade extra äventyr i väntan på det dramatiska slutet. Hur som helst skall det bli intressant att se vilka tolkningar och gissningar som träffar i prick och vilka som går snett, samt naturligtvis hur Rowling sist och slutligen når det slut som vi alla vet att väntar samt hur hon avsutar Harry Potters sjuåriga historia.

-Ben Roimola- 21.8.2005