Hylla med bra fantastik i litterär, serie och filmformat.

Worldcon 75, dag 0

Fans på väg till festsalen i Helsingfors stadshus.

Glada fans köar på väg till festsalen i Helsingfors stadshus.

Det känns lite som om man hamnat i ett parallelluniversum, men nog är det helt sant: Worldcon arrangeras i år i Finland!

Massor av folk har jobbat gratis och t.o.m. brännt egna pengar under flera års tid för att förverkliga det här evenemanget, och nu är vi här! Dagen D, då kongressen startar är i morgon (onsdag 9.8), men redan idag på tisdagen arrangerades några exkursioner och på kvällen hade Helsingfors stad bjudit in en del av deltagarna på en reception i stadshuset.

Välkomsttalet i stadshusets fetsal.

En representant för Helsingfors stad hälsar alla fans välkomna och berättar om husets och festsalens historia.

Som Enhörningens chefredaktör känd jag mig enormt hedrad av att vara en av de inbjudna! I stadshusets präktiga festsal samlades en massa fantastikfans från runt om i världen. Stadens representant berättade om husets och festsalens historia och allt var just så festligt som det skall vara på en sådan här tillställning. Men samtidigt var tillställningen allt annat än torr, tråkig och snofsig. Redan innan vi fick ta del av allt de dignande bufféborden hade att erbjuda var festsalen fylld av glada diskussioner på olika språk runt om i hela salen.

Massor av fans i festsalen.

Fans, fans, fans (och proffs, men de är ju också fans). Glada diskussioner på gång vartän man ser.

Jag fick höra att antalet deltagare på årets Worldcon ligger närmare 6000! Ta i beaktande att festivalen säkert får en hel del besökare som kommer bara för en dag och betalar inträdesavgiften vid dörren. Det verkar alltså inte alls omöjligt att Worldcon 75 skulle nå upp till över sex tusen besökare allt som allt!

Redan nu är den Helsingforsiska worldconen den näststörsta av de worldcon som arrangerats utanför USA. Och klart större än många av senare tidens amerikanska worldcons!

Enormt fint jobbat av hela den Finländska och internationella skaran arrangörer!

Föregående

Markus av Trolyrien

Nästa

Hugo-vinnarna 2017

  1. Jag har äntligen kommit mig för med att samla mina intryck av Worldcon i en bloggpost, om du vill läsa så finns den här: https://kattslavenkoko.wordpress.com/2017/09/18/assorterade-tankar-om-worldcon/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén