Nebulavinnare 2008 i kategorin bästa kortromanen

Fountain of Age
Författare: Nancy Kress
Publicerad i tidskriften Asimov’s.
Publiceringsår: 2007
Författarens hemsida finns på www.sff.net/people/nankress.
Kortromanen kan läsas gratis på tidskriften Asimov’s webb.

Fountain of Age tar oss med ett stenkast in i framtiden till en jord där växthuseffekten har förändrat klimatet och gjort många tidigare paradis obeboeliga, där klyftan mellan rika och fattiga förstorats och terrorister kämpar mot nya förändringar och där städerna täcks av stora kupoler som skydd mot allt från klimat till terrorattacker. I denna värld har också upptäckter som gäller människans möjlighet att motstå åldrande gjorts och trots att inget kan garantera någon ett evigt liv är det många som är beredda att ge vad som helst för bara 20 år av ungdom till. Fountain of Age är kort och gott en kommentar till många av de attityder och förändringar som redan idag kan sägas vara aktuella. Allt detta är emellertid egentligen bakgrunden till en slags kärlekshistoria.

När Fountain of Age tar sin början är huvudkaraktären Max en 80 årig man som lämnat livet bakom sig. Trots att han har barn och barnbarn och en rätt framgångsrik affärskarriär att se tillbaka på känner han inte att han har något att leva för. Men när hans barnbarns robothund äter upp hans ring med minnen av kvinnan han aldrig fick får han återigen ett mål i livet. Han ska finna den mystiska Daria igen och be om en ny lock med hår och en kyss på ett papper. Att hitta Daria är emellertid ingen enkel sak utan kräver att han söker hjälp hos gamla kumpaner och använder sig av all det inflytande han samlat på sig genom åren. Ibland är emellertid inte den stora kärleken allt man väntat sig.

Fountain of Age är en historia med många sidor och en hel del fascinerande karaktärer och vändningar. De mörka sidorna av både historiens kärleksberättelse och världen den utspelar sig i ger helt klart skildringen ett visst djup. Tyvärr blir berättelsen ibland lite för full av olika spår och relationer. Fountain of Age håller således beklagligt nog inte riktigt ända till slutet och den avslutande upplösningen känns aningen patetisk, men det är ändå en helt läsvärd berättelse med en intressant bild av en möjlig framtid.

-Sofia Sjö- 26.8.2008

Recensioner på de övriga Nebulavinnarna 2008 hittar du genom dessa länkar: