Nebulavinnare 2008 i kategorin bästa romanen

Hugovinnare 2008 i kategorin bästa romanen

[Pärmen på The Yiddish Policemen’s Union]

The Yiddish Policemen’s Union
Författare: Michael Chabon
Förlag: Harper Perennial
Utgivningsår: 2007
ISBN 978-0-00-714983-4
Författarens hemsida finns på www.michaelchabon.com.

Ett tema som under långa tider har fascinerat science fiction-författaren är tanken på vad som kunde ha hänt om historien tagit en lite annan riktning. En fråga som t.ex. verkar ha inspirerat många är vad som skulle ha hänt om nazisterna vunnit andra världskriget. Även Michael Chabons The Yiddish Policemen’s Union kan sägas utgå från en sådan liten fundering på hur det kunde ha gått om. I Chabons berättelse är det emellertid inga stora krig som får ett alternativt slut eller något annat redan vid första anblicken världsomvändande som får ske. Det Chabon istället bygger vidare på är en liten fotnot i historien, närmare bestämt förslaget att öppna upp delar av Alaska för europeiska judar som stod inför förintelsen, ett förslag som aldrig gick igenom i amerikanska kongressen och som snabbt glömdes bort.

I The Yiddish Policemen’s Unions värld blev emellertid Israel aldrig till utan europeiska judar strömmade istället in i Alaska och började där bygga upp ett samhälle. Detta samhälle är emellertid inte någon utopi utan en värld vars mörka sida vi får stifta bekantskap med tillsammans med bokens huvudkaraktär, polismannen Meyer Landsman. När boken tar sin början står man inför en ”fascinerande” tid. Det område judarna tilldelas ska nämligen återinföras som en del av Alaska och ingen vet hur det kommer att gå för områdets befolkning eller dess poliser. Står man inför slutet eller är detta början på något nytt? Är detta tiden då frälsningen ska anlända eller kommer Sitkas judar att spridas för vinden? Något betydelsefullt står således för dörren, men det som driver Landsman och för historien framåt är inte de stora frågorna utan en mindre gåta, närmare bestämt vem som mördade en namnlös drogmissbrukare på Landsmans hotell.

På många sätt är således The Yiddish Policemen’s Union en detektivhistoria med en rätt traditionell halvt nedsupen och egensinnig polis i huvudrollen. Det som emellertid gör boken till mera än enbart ett mordmysterium är helt klart den värld historien utspelar sig i. Chabon bygger i boken upp ett samhälle som känns som världen här och nu, men som samtidigt är något helt annat. Kort sagt blir hans jiddischtalande judiska polismän och den verklighet, med en hasidisk-maffia, rykten om en messias och kalla vindar från Stilla havet, något som känns fullständigt levande. Trots att boken således inte erbjuder några stora avslöjanden eller verkliga överraskningar är det svårt att inte dras med i Landsmans liv och sökande efter något slags svar innan tiden rinner ut. Det sätt på vilket Chabon för in religion i historien utan att förminska, försköna eller förlöjliga lyfter också det berättelsen och hjälper till att skapa den annorlunda realitet som här blir till.

The Yiddish Policemen’s Union är med andra ord ingen riktigt helt vanlig science fiction-roman, om det nu finns något sådant. Chabon vägrar dra sitt alternativa universum till sin spets och håller kanske på detta sätt också illusionen vid liv. Även om detta således är något som på många sätt talar för boken och som säkert gör att den stannar kvar i minnet bättre än många andra science fiction-romaner kommer man emellertid inte ifrån att boken kanske inte skulle ha lidit av några fler utvikningar och svar. Trots sina styrkor i allt från karaktärsbeskrivningar till uppbyggnad av historien lämnar berättelsen således i varje fall den här läsaren med en känsla av att ”var det här allt … men hur gick det sen?”. Och andra sidan är det kanske just så en bra läsupplevelse ska sluta.

-Sofia Sjö- 26.8.2008

Recensioner på de övriga Nebulavinnarna 2008 hittar du genom dessa länkar:

Recensioner på de övriga Hugovinnarna 2008 hittar du genom dessa länkar: