Hugovinnare 2008 i kategorin bästa kortromanen

[Pärmen på All Seated on the Ground]

All Seated on the Ground
Författare: Connie Willis
Publicerad i tidskriften Asimov’s samt i bokform av förlaget Subterranean Press.
Utgivningsår: 2007
ISBN 978-1596061613
Författarens hemsida finns på www.sftv.org/cw/.
Kortromanen kan läsas gratis på tidskriften Asimov’s webb.

Humor och science fiction är ingen ny kombination. Det skrivs inte bara en hel del science fiction med en humoristisk prägel, många har också sett genren som lite av ett skämt och vänt ut och in på dess teman och idéer. Science fiction som samtidigt lyckas vara verkligt rolig och tankeväckande är emellertid något mycket mera sällsynt. Många har försökt sig på denna kombination, men resultaten blir oftast endast halvt bra, om ens det. Det finns emellertid en del författare men en förmåga att både roa och fascinera, en av dessa är Connie Willis.

Om det finns något som kan sägas vara typiskt för Connie Willis’ författarskap så är det kanske det sätt på vilket hon lyckas fånga läsaren med små berättelser med en mycket jordnära prägel och karaktärer som i första hand framstår som ganska vanliga människor, människor som nu endast råkat hamna i en lite oväntad situation. Det oväntade i All Seated on the Ground är det faktum att utomjordingar, the Altairi, äntligen kommit till Jorden. Inget har emellertid gått riktigt som man tänkt sig. Dessa utomjordingar verkar vara varken onda eller goda, de verkar inte vara inställda på att förstöra jorden eller frälsa den. I korthet har allt de gjort under de senaste ni månaderna varit att stirra missbelåtet på alla de träffat. Deras strikta och trumpna uppsyn har lett till att de flesta som fått i uppdrag att försöka kommunicera med dem har avgått. Huvudkaraktären Meg Yates blir antagen till kommunikationsgruppen eftersom hon råkat ha skrivit en del kolumner om utomjordingar. Att dessa i första hand varit försök till skämt är något projektets ledare fullständigt missat.

Man verkar inte alls ha kommit närmare till att hitta en kommunikationsväg till the Altairi när något oväntat plötsligt inträffar. Under ett besök i ett shoppingcenter sätter sig the Altairi plötsligt ner, som på kommando. Teorierna om vad de reagerat på är många. Den enda som emellertid verkar ha uppfattat situationen rätt är Meg som tillsammans med körledaren Mr Ledbetter så småningom, genom en närmare analys av inte minst de mest kända julsångerna, börjar närma sig problemets kärna, dock inte utan vissa komplikationer på vägen.

-Sofia Sjö- 1.10.2008

Recensioner på de övriga Hugovinnarna 2008 hittar du genom dessa länkar: