Affischen för Finncon 2018Nästa veckoslut (14–15.7.2018) är det igen dags för Finncon. Senaste år tog evenemanget en paus då alla arrangörer koncentrerade sig på Worldcon i Helsingfors, men nu är det alltså igen dags att njuta av ett av Europas största fantastikevenemang, som dessutom är gratis!

Den i ordningen 23:e Finncon ordnas i Åbo universitets utrymmen uppe på Universitetsbacken i Åbo. Evenemangets hedersgäster är författarna Lauren Beukes och Maria Turtschaninoff samt forskaren Merja Polvinen. Beukes kommer från Sydafrika, medan Turtschaninoff och Polvinen är inhemska. Läs mer om hedersgästerna på Finncons svenska webbsidor.

Årets Finncon har nästan hela sin webb också på svenska, så du får all den information du behöver på 2018.finncon.org/?lang=sv, men här nedan kommer hur som helst Finncon i ett kokosnötskal samt en lista över de svenska programpunkterna.

Kartor

Finncon hålls alltså uppe på Universitetsbacken och närmare bestämt i byggnaderna Natura, Agora och Quantum. Finncon har en utmärkt svenskspråkig sida med kartor och förklaringar om var alla programsalar ligger. Om kartan över byggnaderna ser liten ut kan du alltid öppna bilden i ett eget fönster.

Vill du få en zoombar överblick över området hittar du platsen genom att söka på ”universitetsbacken, åbo” i Googles karta.

Tjuvstarten

Finncon 2018 tar en tjuvstart redan på fredagen 13.7 kl. 14.00–17.45 i auditorium XVII i byggnaden Quantum i form av program som ordnats av den finländska föreningen för fantastikskribenter, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry. På menyn finns en hel del program för alla som är intresserade av att skriva fantastik och i programmet uppträder också alla tre Finncons hedersgäster (kl. 16.00–16.45). Programtablån finns på finska på Finncons webb.

På fredag kväll blir det likaså en tjuvstart på kvällsfestandet på baren Cosmic Comic Cafe som finns i Forum-kvarteret vid Åbo salutorg (ingången till Cosmic är från Köpmannagatan 4).

Programmet

Som vanligt har Finncon massvis med program, i bästa fall blir det hela 12 samtida programpunkter! Förutom program på finska finns naturligtvis också en massa engelskspråkigt program och eftersom vi är i Åbo också en hel del programpunkter på svenska. Programtablån i sin helhet hittar du på Finncons webb och där får du också alltid den senaste versionen av programmet (ändringar är ju alltid möjliga). Observera att det akademiska programspåret finns på sin egen sida.

Programmet på Finncon 2018 kör på
lördagen kl. 10.00–17.00
söndagen kl. 11.00–17.00

Här nedan följer en lista över alla svenska programpunkter. Observera att ändringar är möjliga, så kolla gärna listan mot den officiella programtablån.

Lördagen 14.7.2018

11.00–11.45 Allsång i rymden
Karl-Johan Norén berättar om filksånger; Agora, sal XXII.

12.00–12.45 Frågestund med Maria Turtschaninoff
Frågor kan skickas in på förhand, e-post: QA-turtschaninoff@2018.finncon.org, eller ställas på plats. Frågorna kan vara på svenska, finska eller engelska. Som frågevärd fungerar Ben Roimola; Natura, sal X.

13.00–13.45 Fantastikboktips
Kennet Lindholm, Johan Jönsson och Tommy Persson tipsar om böcker och annat bra; Natura, sal XI

15.00–15.45 Stjärnfararen Bjarne Ismark
Ben Roimola intervjuar den finlandssvenske science fiction-författaren Bjarne Ismark; Quantum, sal XVII.

16.00–16.45 Finncon 2018 förevisar: Tosi tarina – En sann historia
Lukianos’ berättelse från antiken som tvåspråkig (svenska/finska) bisarr teater med Johan Anglemark, Jan Karell, Kennet Lindholm, Hulda Norén, Karl-Johan Norén och Vilgot Strömsholm i rollerna; Agora, sal XXII.

Söndagen 15.7.2018

12.00–12.45 Fantastisk podd
Mia Franck, Hannele Mikaela Taivassalo, Maria Turtschaninoff  och Jenny Wiik spelar in ett avsnitt av Fantastisk podd inför publiken; Natura, sal XXII.

Kvällsfesten

På lördag kväll blir det den traditionsenliga Finncon-kvällsfesten, som den här gången hålls i restaurang Koulu (Eriksgatan 18) där Finncon bokat hela den övre våningen. Inträde till festen kostar 3,- och biljettförsäljningen börjar på plats på Koulu klockan 19.00. På programmet finns bl.a. bordsishockeyturneringen Finnconkampen och stand-up, men det viktigaste är naturligtvis att umgås med andra fantastikfans!