[Pärmen på Range of Ghosts]

Range of Ghosts
Författare: Elizabeth Bear
Förlag: Tor
Utgivningsår: 2012
ISBN 978-0-7653-2754-3
Författarens hemsida finns på www.elizabethbear.com.
Ett utdrag av boken kan läsas på tor.com.

Allt börjar på ett slagfält. Men inte i stridens hetta utan i ruinerna av en blodig kamp. Svårt skadad stapplar Temur fram bland döda soldater och djur. Hans tankar går till det krig han varit en del av och där han dragit vapen mot sina egna släktingar. Striden är över för den här gången, men det här är inte slutet och Temur vet att han är jagad. I en annan del av världen under en annan himmel i den mystiska staden Ala-Din planerar al-Sepehr ett maktspel som kommer att påverka hela den kända världen. Ett spel som kräver blod och offer av många slag. Uppe bland bergen i Tsarepheth håller Samarkar, hon som en gång var prinsessa, på att repa sig från den operation som gjort henne steril, men som öppnat porten till magikernas värld för henne. Det är mycket olika världar Temur, al-Sepehr och Samarkar lever i, men deras öden är sammanlänkade och de omvälvande händelser man står inför kommer att föra dem i nära kontakt med varandra.

Det är svårt att inte jämföra Elizabeth Bear med andra fantasy-författare med ett intresse för det episka, det vill säga författare som skapat fantastiska världar där maktspel, tragiska öden och händelser som kommer att förändra allt står i fokus. Världar som är något annat än vår värld, men ändå inte, eftersom det som sker också kan relateras till den så kallade verkliga världen, den som är eller den som har varit. Tolkien gör sig påmind, men också modernare författare som George R. R. Martin.

Med det här inte sagt Bear inte är en både nyskapande och tankeväckande författare. Det som bland annat gör Range of Ghosts till fantasy är det självklara att det är en annan värld vi här rör oss i, men också magins betydelse i den här alternativa världen. Magin är en realitet i Range of Ghosts, men det är en realitet som ställer sina egna krav och ger berättelsen en fascinerande och fördjupande dimension. De mycket varierande karaktärerna och de olika världar de lever i är också de övertygande uppbyggda och genomtänkta och mötena mellan dem bjuder på både spänning och humor.

Även om det är en annan värld Bear skapat är det ändå tydligt att Bear låtit sig inspireras av tidigare kulturer. Vi befinner oss idémässigt någonstans mellan Mongoliet, Himalaya och Mellanöstern. Också den västerländska kulturen skymtar fram. Bear har ändå gjort något nytt av alla dessa kulturella inspirationskällor. Ändå är det i den här inspirationen som en av de få problematiska aspekterna med Range of Ghosts träder fram. I likhet med hur Tolkien kritiserats för rasism på det sätt de sydliga folken gestaltas I Sagan om ringen kan man ifrågasätta det sätt på vilken de onda makterna i Range of Ghosts påminner om en muslimsk kultur. Vad grundar sig det här valet på? Men man måste ändå komma ihåg att det här bara är första boken. Uppföljaren, som man efter att ha läst Range of Ghostsverkligen ser fram emot, kan utan tvivel föra berättelsen i andra och oväntade banor.

-Sofia Sjö- 28.4.2014

 

Eternal Sky

Romanen Range of Ghosts är den första i Elizabeth Bears trilogi Eternal Sky. De övriga romanerna i serien är Shattered Pillars (Tor, 2013) och Steles of the Sky(Tor, 2014). Förutom de tre romanerna har Bear skrivit två kortromaner och fyra noveller med handlingen förlag till samma värld:
Bone and Jewel Creatures (Subterranean Press, 2010)
Book of Iron (Subterranean Press, 2013)
Love Among the Talus (publicerad i webbtidskriften Strange Horizons, 2006)
Abjure the Realm (publicerad i webbtidskriften Coyote Wild, 2007)
The Ghost Makers (publicerad i antologin Fearsome Journeys: the New Solaris Book of Fantasy, 2013)
Samarkar’s tale of the Three Genjia (publicerad i webbtidskriften Dark Faerie Tales, 2013)

Enhörningen kommer att publicera en svensk översättning av novellen The Ghost Makers inför Finncon 2014 där Elizabeth Bear är en av hedersgästerna. Elizabeth Bear gav mycket givmillt novellens översättningsrättigheter mot en objektiv recension av romanen Range of Ghosts. Recensenten visste inte om det här arrangemanget då hon skrev recensionen.

Läs mer om serien Eternal Sky på författarens hemsida.