[Pärmen på Vildfågeln]

Vildfågeln – Fevanna Kargesdotter Side från Furuskogen
Författare: Ann-Britt Kvist
Förlag: Ahlbergs förlag
Utgivningsår: 2007
ISBN 978-9529944323

Vildfågeln presenterar sig som ungdomsfantasy om en ung, stark kvinna som hamnar i ett oönskat äventyr. Det väcker förväntningar om ett intressant personporträtt och en äventyrlig handling, men tyvärr blir man snart besviken på bägge punkter.

Boken beskriver en hård värld där alla lever farligt och en ung, ensam flicka allra mest. Strikta sociala regler och en gammal släktfejd gör inte livet enklare för Fevanna, som beslutat sig för att lämna hembyn och börja arbeta i staden för att kunna försörja sin mamma och lillebror. Hon hinner bara jobba en dag som lillpiga på en krog innan hon hamnar i tråkigheter och blir bortrövad av Zeke Hartgraven och de fruktade Maremännen, som anklagar henne för dråp på en av dem. Sedan följer Fevannas kamp för att göra sig fri och ta sig hem med livet och hedern i behåll.

Det finns inte mycket till handlig i den här romanen, den är ingen egentlig äventyrsberättelse utan rör sig mer på ett psykologiskt plan. En småskalig handling behöver naturligtvis inte vara någon brist, men då måste det finnas någonting annat i stället som romanen kan fokusera på, vilket tyvärr inte finns i Vildfågeln. Det psykologiska, som skulle ha kunnat vara romanens huvudtema, faller på att personkaraktäristiken är för torftig. Man får inte veta tillräckligt mycket om bifigurerna, som till exempel Zeke, för att förstå deras motiv och för många trådar blir hängande i luften. Visst är det bra att inte avslöja allt och ge utrymme för läsaren, men här finns för få ledtrådar för att ge en grund för fantasin att bygga vidare på. Då blir resultatet bara platt.

Detta är lite synd med tanke på att det hade kunnat bli en djupare historia bara man fått lära känna karaktärerna bättre och någon sorts tema kommit fram. Som det är nu är innehållet för tunt för att fylla ut en – visserligen kort – roman. Finns här något mer, någon större idé bakom, kommer den inte fram. Berättelsen hindras också av att den helt enkelt är dåligt skriven, prosan är klumpig och flyter dåligt.

En annan fråga är om det här faktiskt kan kallas fantasy, jag hittar nämligen ingenting fantastiskt eller fantasifullt i romanen. Själva miljön är skissartat beskriven eftersom det centrala är personerna, och om det inte var för att den utspelar sig på orter som inte finns hade det lika gärna kunnat vara en historisk roman.

Jag får uppfattningen att den här romanen inte blev riktigt färdig. Här finns frön till intressanta problem men de får aldrig utvecklas ordentligt. Den hade vunnit på en mer utvecklad handling, djupare personteckning och mer bearbetad text.

-Lisa Nylund- 26.12.2007