World Fantasy Award-vinnare 2004 i kategorin bästa novell

Don Ysidro
Författare: Bruce Holland Rogers.
Publicerad i antologin Polyphony 3 som redigerats av Deborah Layne & Jay Lake och utgivits av förlaget Wheatland Press.
Utgivningsår: 2003.
Kan laddas ner som pdf-fil gratis från e-bokhandeln Fictionwise.
Författarens hemsida finns på adressen http://www.sff.net/people/bruce/.

OBS: Recensionen berättar en hel del om novellens intrig, vill du alltså inte veta något på förhand är det bäst att du först läser novellen och återkommer därefter till recensionen. [Chefred.kommenterar.]

Krukmakaren Don Ysidro dör. Detta händer i Mexiko, bland folk som hör till kyrkan men har inte alltid gjort det. Det förfäderna höll på med och trodde på minns de ännu. Byns invånare, Don Ysidros släktingar och vänner, kommer till Don Ysidros dotter och hon skänker dem Don Ysidros ägodelar. De som ber om det får klippa sig Don Ysidros hårstrån. Hårstråna ska de använda som penslar för att måla sina krukor med. Don Ysidros händer kapas av och bränns i en tunna. Hans ansikte avlägsnas och torkas.

Sedan börjar alla göra krukor, sådana som Don Ysidro gjorde, av samma vita lera som han själv brukade använda. På den tredje dagen är det fest i Don Ysidros hus. När klockan slår tolv tar Don Leandro fram masken han tillverkat av Don Ysidros ansikte och sätter den på sig och Don Ysidro kan åter se och tala. Han är inte död. Han ser sina barn och barnbarn och krukorna byns folk tillverkat. Han lever. Han är återuppstånden. Så kastar Don Leandro masken i elden och Don Ysidros ande flyttar in i krukorna. Varje gång en turist köper en kruka och för den till sitt hemland får han också med sig en del av Don Ysidro. Don Ysidro sprids ut, han lever hemma men samtidigt i varje land och stad dit någon tagit med sig av hans krukor.

Bruce Holland Rogers har skrivit en enkel och sympatisk, en vackert berättad och jordnära liten berättelse som inte försöker vara mera än den är. Samtidigt tycks den leva vidare, växa i alla riktningar, tränga under läsarens skinn rent av. Allt novellens stoiskt balanserade berättarröst beskriver klingar sant. I Mexiko är döden inte riktigt samma sak som döden är här. I Mexiko högtidlighålls döden, den hålls ständigt nära och framme. Till och med landets största helg firar döden och de döda genom att underbart förvrängt kombinera det inhemska arvet och den nyare katolska helgontraditionen. På ett lika stiligt och finurligt sätt har Rogers använt sig av mexikansk mytologi och tradition utan att på något sätt understryka det. Ett särskilt fint drag är att använda den döde Don Ysidro som berättare. Don Ysidro återuppstår ur det döda och lever vidare, på samma lilla och anspråkslösa sätt som vi alla kanske gör det – i det vi gjort, det vi åstadkommit, det vi lämnat efter oss. Inte den allra största odödligheten men den räcker. För att den är sann, för att den är verklig.

-Petri Salin- 24.11.2004