Teckna fantasy
Författare: Esbjörn Jorsäter (text) & Henrik Sahlström (bilder)
Förlag: Bonnier Calsen Bokförlag
Utgivningsår: 2004
ISBN 91-638-4056-1
Bokens webbsida: http://www.tecknafantasy.nu
Kursanteckningar i bokform
Det här är den första boken jag har kommit över som berättar hur man tecknar fantasy på svenska. Boken är riktad till 10-åringar uppåt och är därför väldigt lättsamt skriven med mycket illustrationer, vilket ger ett trevligt och lättläst intryck. Man lär sig förutom att endast teckna fantasy även att skapa en fantasyhistoria, med kartor och fantasykaraktärer.
Det som gör boken intressant är att författarna har valt att bygga upp innehållet som en liten fantasyhistoria, där läsaren får lära sig nya begrepp och tekniker alltefter som berättelsen utvecklar sig. För att snabbt komma igång utan att först behövt läsa hela boken så finns det små teckneövningar på nästan varje sida. Läsaren får börja med att lära sig rita enkla ansiktsuttryck och streckgubbar, och sen går det vidare till att utveckla figurerna med enkla former samt att hitta på egna karaktärer. När man nått slutet av boken har man avancerat till lära sig mera komplicerade saker saker som t.ex. bildvinklar, komposition och perspektiv. En trevlig detalj är att författarna har satt in elevexempel som läsaren kan jämföra sina övningsresultat med.
Boken avslutas med dramaturgi och några bra fantasyrelaterade lästips och inspirationskällor som t.ex. kung Arthur, Harry Potter och bröderna Grimms sagor.
Personligen tycker jag att en så omfattande bok är alldeles för kort när man klämmer in allting på bara 32 sidor (trots att den är riktad till unga läsare). Många saker blir på hälft, speciellt när det handlar om avancerade saker som t.ex. bildvinklar och skuggor, där man med några bildexempel uppmanas prova olika bildvinklar och ljussättningar. Likaså hade det varit bra att få lära sig grunderna i hur man ritar händer och fötter (vilka jag personligen tycker är svåra att rita) när man nu redan lär ut huvud- och kroppsformer, proportioner och muskulatur nu går alla exempel i tre steg: 1) streckgubbe, 2) armar och ben ritas över med rör, leder och händer ritas som bollar, och vips hoppar man till 3) där bilden är färdig (var blev alla steg 2a, 2b, 2c osv som krävs för att få den sär snygga bilden i steg 3???). Problemet som jag ser det är att det egentligen handlar om kursmaterial i bokform som fungerar som ett komplement för dem som går på författarnas tecknarkurser – som en fristående lärobok blir det många luckor och mest ytskrapningar. Om man inte går på Esbjörns & Henriks kurser så rekommenderar jag att man har en kompletterande teckningsbok (t.ex. Poff! Lär dig teckna serier, 64 sidor).
Men om man utgår ifrån att man får tag i någon annan bok om teckningsteknik, så är det här en bra bok som betonar vikten av en genomtänkt historia och ger många bra råd hur man bygger upp en bra fantasyberättelse.
+ lättläst med mycket illustrationer
+ trevlig struktur där man genom en berättelse lär sig olika begrepp och tekniker
+ små övningar på nästan varje sida
+ elevexempel
+ ger många bra lästips och inspirationskällor
– väldigt kort, mycket av innehållet blir på hälft
– verkar mest vara ett komplement till upphovsmännens tecknarkurser
– känns därför mycket som en ytskrapning
– uppmuntrar ofta att färglägga men ger inga färgläggningsråd
-Paul Söderholm- 8.3.2005
Lämna ett svar