Nedan följer en rapport från Nasacon 2000, årets Swecon, av Ahrvid Engholm. Rapporten skickades ursprungligen till den rikssvenska sf-listan sverifandom och återges här med Ahrvids tillstånd.

Swecon 2000

Ahrvid Engholm

För mig började den mer hårda starten på årets svenska sf-kongress ett par dagar innan, då jag fick besök av Astaoch Vidas Morkuniene från Litauen och då tidningar och annan media började höra av sig i större mängd. På onsdagen hade jag en liten Fjärde Juli-fest (inte stor baluns, lagom – jag hade varslat om att jag inte hann planera för ett jätteparty). Innan dess hade jag städat Nya Epicentrat (det är nu gravt ostädat igen efter flera dagars kongressande, så den städningen var förgäves), förberett SFJ-nr för kongressen och gjort litet annat. På onsdagen var jag också ute med damen och herren från Vilnius och visade stan.

På torsdagen var jag med i Radio Stockholm och satt i övrigt i telefon i ett antal timmar. Jag noterade med viss trötthet att TT ringt, och att FLT ringt, och jag började fundera på vad det egentligen var jag sagt till dem? Jag tror jag fick fram att vi skulle ha kongress och att det skulle bli jättekul, på ett ungefär. Jag minns att jag försökte inskärpa att det inte handlade om flygande tefat. Tyvärr har Wolf von Witting en tendens att börja prata med pressen om att conerna förväntar sig tusentals utomjordingar som besökare, och det är kanske inte helt lyckat om man försöker hålla en litet seriös profil.

Fredagen så. Mina gäster fick gå ut på stan själva. ABC ringde och ville göra en spot. Det ringde någon från Fox Film och frågade om våra filmer. (För ett ögonblick trodde jag att han var sur över rättighetsfrågor. Istället blev resultatet att de skickade bud till Bio Focus med två helt nya filmer, som conen fick förhandsvisning på. Peter Söderlund fixade detta briljant.) Jag fick rapporter om att conen inte hunnit igång kl 14, som tänkt och att filmprogrammet fått stuvas om. Men före 16 hade allt ändå tuffat igång. Anders Reuterswärd var och fixade programboken, och jag kom ut ca 17. Strax kom ABC och fick sin spot (en snutt i evenemangssvepet; jag har inte sett det, men det blev nog bra).

Wolf var försvunnen. Fullständigt försvunnen. Vad hade hänt? Det började gå rykten. Ett förvirrat telefonsamtal till hans fru fick fram något om en olycka, men att ”ingen var skadad”. Nu började ryktena spridas i allt mer dramatiska former! Chaufför var en av britterna, som bara är van vid vänstertrafik, så det måste ha skett en allvarlig olycka. Det måste ha legat ett större antal utbrända bilvrak utefter vägen från Arlanda! Kongressordföranden med sällskap hade med uppbådandet av sina sista krafter kravlat sig ut ur bilen innan den exploderade! Det var riktigt spännande att höra.

(Sanningen var mindre spännande. Wolf åkte till fel gate och missade hedersgästen. Brian Stableford tog själv taxi till kongresshotellet, och vi sände andra att hämta honom därifrån till Bio Focus.)

Vad mer? Jag och Peter gjorde en improviserad välkomstceremoni. Det var en debatt om filmöversättning, en om över- och underskattad sf och en massa film visades. Jag åt pizza med Brian och Jane (heter hon väl?) Jag skulle tippa att åtminstone ca 100 pers hade hittat ut till bion, och det får vi vara nöjda med. Det skulle bli mer. På kvällen tog jag mig till hotellpuben där vi utlyst informell pubkväll. Först såg jag kanske tio pers på terrassen. Men så fick jag veta att ett ännu större gäng satt inne i puben. Och så tog vi ett bord till, och ett bord till. Och uppskattningsvis bör vi ha blivit ca 50 personer! Det blev faktiskt riktigt roligt. En rad ansikten som inte synts på ett tag materialiserades. Helt plötsligt dök t ex David Nessle, Martin Kristenson och Johan Kugelberg upp (tyvärr kort besök; Martin lär ha haft 40-årsfest samma helg). Erik Andersson var där senare under conen, och Anders Palm började prata om hur han grundade svensk tolkienrörelse för att impa på en brud. Plötsligt satt Börje Crona i publiken till en programpunkt, och Glenn och Siv och…you name them! Många namn icke nämnda, men jag fick en känsla av att stora delar av den gamla fandomen från decennier tillbaka började vakna till liv.

Relativt sent tillbaka till Epicentrat. Jag, Asta och Vidas pratade litet och jag skrev ihop ett SFJ (inte helt och hållet; jag förberedde en del material och lade sedan till de sista nyheterna). SFJ fick f ö massor med felskrivningar. Jag var så trött att jag knappt hittade på tangentbordet, och söndagens SFJ stal 1,5 timmes sömn från mig när skrivaren vägrade funka. Sedan skulle jag varje dag iväg till SF-Bokhandeln för att kopiera också, så det var ett sjå. Dessa fanzines kommer att ta död på mig! (De är inte särskilt lönsamma heller. Fans måste lära sig att tjäna mer pengar på fanacs. Vi kommer snart till ett helt nytt conkoncept.)

Nästa dag hann jag inte till kongresshotellet förrän strax före tolv. Jag hade en författarpanel. Brian Stableford blev överraskningsgäst på panelen, som i övrigt bestod av Carl Johan De Geer, Asta och Sten Andersson och Niklas Krog. De var på vippen att dra igång utan mig, men med fast hand (och röda ögon) tog jag tag i det hela och försökte se till så att alla fick möjlighet att ge olika synpunkter på ämnet ”Writing Is A Way Of Life”. Det är någorlunda viktigt att i paneler försöka sprida ordet mellan paneldeltagarna. Det är tråkigt om bara en eller ett par pratar.

Först efter denna panel kunde jag börja gå runt och kolla hur det såg ut med kongressen. Jag öppnade filmsalen och fick en chock när jag såg att det nästan var fullsatt. Jag gick till ett annat rum och där satt folk och såg video eller lyssnade på en panel. Jag gick till stora programrummet, och det var nästan fullt. Det började nästan bli trångt i gången utanför filmsal och grupprum. Det satt en mängd fans i hotellbaren. Överallt fanns bord med datorer och fanzines och annat. Alien Expo (samma som var i Linköping; en utställning med utomjordiska filmattiraljer) hade fått några montrar där de ställde ut saker. Det fanns t o m en liten konstutställning.

Eller med andra ord: det var ett förbaskat drag! Jag frågade conreceptionen som (vid det läget) rapporterade 181 registrerade. Men det kom fler ju längre det led (och ju mindre kongressdeltagaran led). Sista rapporten jag fick på söndagkvällen var 223 registrerade. Alla hade inte kommit av dessa, men å andrra sidan tog kongressen i början (pga felinstruktioner till receptionen) upp några medlemskap som inte registrerades i datorn. Så över 200 var det säkerligen. Jag försökte i huvudet räkna ut antal utlänningar, och kom fram till uppemot 25, men det är delvis en fråga om hur man räknar. Så här ungefär:
8-9 britter
2 amerikaner
4-6 litauer (då räknar jag två litauer boende i Sverige)
2 ryssar (men bägge bor i Sverige)
1 tysk, 1 finne [som nuförtiden bor i Stockholm, red. anm.], 1 norrman /o/c/h /B/e/l/l/m/a/n
1 tjeckisk tjej (boende i Sthlm under sommaren; hon kom sent och skulle ha varit på conen om hon kommit tidigare; hon visste inte om den i tid)
2 polacker

Sedan har jag förmodligen missat några. Det är alltid kul med litet internationell feeling på kongresserna, och uppnå det stadiet då man börjar prata engelska med svenska deltagare.

Flera av dessa var sedan med i den internationella fandompanelen på lördageftermiddagen, som förhoppningsvis öppnade en del nya kontakter. Jag lyckades mest av en slump få in några ord också om hur svensk fandom fungerade. Jag hade märkligt nog inte tänkt på att arrangörslandet borde presenteras också.

Innan kongresshowen på kvällen var IT-företaget Bidlet där och hade någon form av auktion. (Vad det handlade om vet jag inte. Men tydligen var det bra för kongressen. Jag tror vi i gengäld fick reklam eller pengar eller något.)

Kongresshowen var dans, priser, maskerad och filksånger. Maskeraden borde ha fått några bidrag till. Wolf hade satsat hårt på den, men det blir inte så mycket drag med 3-4 bidrag (tre bidrag och ett spoof-bidrag i form av någon miniatyralien som låtsades vara på golvet). Jag hade de sista dagarna innan organiserat litet fanprylar för Carolina att klä ut sig i, som ”Tuttan Storm” (Ture Storms hittills okända syster). Beanie, T-shirt med Heja Robban Heinlein, conbadges och rött corflu som hon kunde använda som nagellack.

Dansarna var bra, mycket bra t o m. Prisutdelningarna gick ungefär som tänkt, bl a Alvarn och novellpriserna. (Vi hade novellsammanträde under conen, där totalt tre priser och sju hedersomnämnanden bestämdes. Tyvärr blev inte så många böcker utdelade – vi får ta det efter conen – då novellpristagarna inte var där. Men det var kul att träffa Simon Nkangi, som ingick i novelljuryn. Pristagarnas namn har jag kört utanför denna rapport [Se notis i Enhörningen. red. anm.].)

Alvarn vanns av Lars-Olov Strandberg, som för detta Specialhändelse förutom diplom fick en särskild statyett med propellermössa (beanie) gjort av Nicolas Krizan. Wolf kom tvåa (och det var väl ingen direkt skam att förlora mot LOS) men det här priset blev litet omdiskuterat i baren senare.

Det är inte så att Lars-Olov är ovärdig. Han är tvärtom konsekvent under decennium efter decennium (jag tror han kom med i fandom år 1737 – tyvärr var kameran inte uppfunnen då, så därför saknas diabilder från den perioden) varit mest aktiv på många olika sätt. Problemet är snarare att de flesta alltid uppfattat Alvarn som ett pris till en litet mer nytillkommen sf-entusiast. Kanske skall vi se årets Alvar som ett undantag och just en särskild hedersbetygelse speciellt för Lars-Olov? Vi får väl se, men om årets Alvar inte blir ett undantag så har vi en hel radda med givna vinnare under de kommande åren, som t ex Sam J Lundwall, Dénis Lindbohm, Bertil Mårtensson, John-Henri Holmberg, osv. Det kan bli litet rörigt. (Men, detta ämne finns det säkert skäl att återkomma till.)

Fanzinepriset SFF-Pollens vinnare utannonserades också. Maskeraden vill minnas jag vanns av tjejen med den snygga trekkerdräkten (vad hon nu hette)

Filksångarna var enligt rapporter bra. Jag hörde bara snuttar, då jag måste iväg på en annan programpunkt. Nu var det dags för The Living Encyclopedia. Tanken med detta var att två som skrivit i The SF Encyclopedia, JHH och Brian, var på conen. Tillsammans med ett par filmkännare från Stockholm Trekkers gjorde vi en panel där publiken fick fråga vad som helst inom sf & fantasy. Kunde panelen svara fick den poäng; om inte fick publiken poäng. Som poängräknare kom jag på att vi kunde köra med öhlglas, som ställdes åt höger eller vänster. Det blev en hel del frågor och publiken vann till slut med 27 öhlglas mot 25. Det blev en rejäl bunt glas, som Karl Johan fick gå omkring och samla ihop

Jag hade också en liten Baltfondauktion som fick in hela 300 kr. (KJN donerade en Linuxbok han skrivit och Mika Tenhovaara sin fanzineuppsats. Tackar! Tack också till de som bjöd så ivrigt! Det var även en Dave Lally-auktion – för att skicka en irländsk fan till Göstacon i höst.) Då Asta och Vidas insisterade på att de inte behöver mer resepengar går detta vidare till en Baltfond för 2001. Jag fortsätter med Baltfonden. Det finns väl inga skäl att sluta.

I övrigt satt jag i hotellpuben en hel del och drack maltdrycker. Men notera att om ni tyckte att jag såg rödögd ut var orsaken mer sömnbrist än denna Roscoes gåva till den törstande fanmänheten.

Så småningom började min hjärna degenerera till någon sorts protoplasma utan förmåga att uppfatta tid och rum, men jag tror jag kom hem och brottades med en krånglande skrivare. Och kl 11 nästa dag hade jag mitt fanzineföredrag.

Jag kom (med knapp nöd) i tid, men det var problem med diabildsprojektorn, så jag fick litet tid att samla mig. Det var i princip samma föredrag som jag och Wolf körde på Lava på Kulturhuset, när de hade fanzinemässa i mars 1999. Ibland formulerade jag mig litet friare och annorlunda, eftersom jag tyckte det kunde behövas. Publiken på en sf-con är en annan, och de kan redan en hel del i ämnet. Minst hälften av diabilderna var upp och ned eller bak och fram. Men sån’t skit! Förresten trycks många fanzines upp och ned. Jag får alltid vända på dem när jag tar upp dem ur kuvertet.

Någon gång innan Sweconomröstningen började det bli hysteriskt roligt i hotellpuben. Jag tror fler än jag var trötta, ty det är bara hjärnor som består av infinitesimala fragment av intellektuell kapacitet som kan hitta på Dotcon AB och tycka det är kul. Vi kom på att Fantastika 2001 behövde ett motbud (om att få bli nästa års Swecon), men eftersom de flesta nog gillar det budet var det bäst att hitta på ett motbud som var fullständigt vansinnigt. Många förslag kom från Bellis som också presenterades detta bid nästan helt seriöst Sweconomröstningen. Så här ungefär lyder det sensationella budet till Swecon 2001:

Conen heter Dotcon AB (litet IT är alltid poppis!) och skall organiseras som en stor koncern som gör lönande aktieemmissioner. Conens grundläggande idé är magert program, hård ekonomisk utpressning, en ny spännande kongresslokal och udda berusningsmedel. Öhl är ju dyrt, men däremot kan ju deltagarna sniffa litet bensin ur moppetankar, och därmed uppnå viss berusning. Av det skälen skall också Dotcon AB arrangeras på en bensinstation i Uppsala (i samarbete med oljekartellen OPEC, f ö).

Hedersgäst blir Ulrika Knape, simmhopperskan. I övrigt också som fanhedersgäst den gamle poeten Comet-Johan Bensin jr (enligt bensintemat). Intäkterna är inget problem. Visserligen är grundavgiften på 200 kr relativt blygsam, men dessutom kostar närvaro 20 kr i timmen (även medan deltagarna sover – det blir kulor det!) och banketten (bl a sardiner i olja) kostar 50 kronor – i minuten. (Herreghud, ni får ju mat för pengarna! Om banketten pågår i två timmar blir priset inte mer än blygsamma 6 000 kr.) Som ni förstår blir det stora pengar av det hela. Intäkterna garanteras dessutom av att det råder närvaroplikt! Ni måste komma, annars…binds ni vid en stencilapparat och slängs i Fyrisån. Dessa olyckliga som står där i Fyrisån utgör conens konstutställning. Det är en s k installation. En stenhård presskampanj skall också ytterligare säkra framgången. Det skall sändas ut en pressrelease till Vetlandaposten.

Av någon anledning så vann inte Dotcon AB (Fantastika ca 40 röster, Dotcon AB ca 10). Kongressen får väl återkomma med ett ännu bättre bud senare.

(Jag undrar vad andra kongressdeltagare tycker om detta? Dotcon var i alla fall kul att hitta på. Kom inte och säg att fans inte är lättroade! Ungefär som att roa en biskop med två snören.)

På banketten hamnade jag med bl a JHH, KJN och LOS. Vi pratade bl a om hur conerna var förr. Och vi var på det stora hela eniga om att Nasacon/Swecon inte varit så dum. Det var litet större coner på 70-talet, men fandomen och sf-intresset har ju förändrats. (Jag försökte f ö undvika att slänga projektiler på gamla antagonister. Alla nya kongressbesökare skulle kanske tycka det vore konstigt om conens ledande deltagare började dra värja och leka Errol Flynn. Dessutom var jag för trött.)

Maten var kött, sås, klyftpotatis och lökringar – plus efterlängtat kaffe. Ganska gott, och gott om det. Jag tog en rätt stor tallrik och det räckte bra. (Innan dess hade jag under lördag-söndag levt på Fantastikas hallonbåtar samt ett päron.) Wolf och Peter höll litet tal och tackade alla, och delade ut en flaska maltwhisky till JHH och en trästatyett till Brian S, föreställande densamme. Av Urban Gunnarsons berömda tillverkning. Brian såg verkligt rörd ut, för de är bra de där gubbarna som han gör.

Filmerna pågick fortfarande efter banketten (fram till minst 22). Det improviserades litet auktioner, och jag drog iväg med Asta och Vidas ca halv nio. Jag, Jörgen, Audrone, Asta, Vidas och Justinas drack litet litauisk sprit och pratade till ca ett på natten. Jag fick rapport från Karl Johan om att det tydligen satt kvar en del i hotellpuben. Det är ju litet kul att kongresserna inte behöver sluta kl 17 på söndagen.

Och det var väl ungefär det. Alla seriösa saker som diskuterats på conen har jag i stort sett glömt. Likaså all fantastisk information om science fiction som kunde inhämtas på panelerna. Men jag tror att det fanns mycket på denna kongress för nytillkomna besökare. Jag försökte prata med en del av dem, och de flesta såg rätt nöjda ut. Poängen med att göra en bra kongress är att locka de nya deltagarna att återkomma nästa år! Och jag tror en hel del nog återkommer.

Vi kanske inte ens behöver närvaroplikt på framtida coner?


Bilder från Swecon 2000 finns bl.a. på adresserna http://www.lysator.liu.se/~unicorn/fandom/foto/nasacon2000/ (fungerar ej, länken testad 3.8.2017) och http://bart.sm.luth.se/~d94-mwd/nasacon2000/index.html (fungerar ej, länken testad 3.8.2017).