[Pärmen på Stigma]

Stigma
Författare: Åsa Schwarz
Förlag: Kalla Kulor Förlag
Utgivningsår: 2006
ISBN 91-975748-6-4
Författarens hemsida finns på http://www.asaschwarz.com/.

Åsa Schwarz, skräckförfattaren från Sverige som är bekant även från Enhörningen, är bra på att marknadsföra sina böcker. Hennes andra roman Stigma har en website (www.stigma666.com), på vilken man kan hitta bl.a. info om e-förbannelser och välsignelser, en exklusiv soundtracklåt och en trailer. Det verkar spännande. Men hurdan är boken?

Storyn börjar med att en grupp svenska turister åker till Alperna för att vandra i bergen. Glaciärerna där smälter ju numera sakta men säkert på grund av växthuseffekten, och på botten av en av dem vaknar en ond man upp som har varit nedfrusen i över hundra år. Hans kropp är gammal och trött, men då han möter svenskarna blir en av dem besatt av honom. Senare, då huvudpersonen Lena och hennes gudmor Ulla återvänder till Stockholm, står det så småningom klart att Ulla har fått problem… stora problem. Lena börjar reda ut vad det är som händer, och sätter sig bl.a. in i mytologi.

Varannat kapitel i boken är dock en parallell berättelse om en man, som på 1800-talet läser på om magi och försöker åstadkomma något med hjälp av den. De här kapitlen är kortare. I början är det relativt svårt att gissa exakt hur de hör ihop med huvudberättelsen, men vartefter sys allt ihop på ett elegant sätt. Mot slutet av boken blir kapitlen om 1800-talsmannen nästan mer intressanta än de om Lena och nutiden.

Åsa Schwarz (f. 1973) gillar actionfilmer och det märks. I Stigma hinner det hända en hel del på 236 sidor. Schwarz har helt klart läst på ordentligt då det gäller mytologi, geografi och historia, men berättelsen blir ändå inte speciellt djup. Boken är m.a.o. ingen vetenskaplig presentation av hennes forskning. Och bra så. Stigma är i stället lättläst och hyfsat spännande från början till slut.

Skall man säga nånting negativt om boken, så kunde det vara att det i början av storyn lite väl länge är oklart vem som är huvudperson. Ok, det är rätt kul att det presenteras många bifigurer, men kanske det här har gått till överdrift? En annan sak som störde mig var den lite väl stora mängden tryckfel.

Stigma är inget mästerverk, men Schwarz’ story har nog en viss (lagom kuslig) charm. Det blir intressant att se hur hon fortsätter.

-Michael Karlsson- 2.7.2006

Enhörningen har även recenserat första delen av Schwarz’ Demonolgin-serie, Och fjättra Lilith i kedjor.