[Pärmen på Sagoriket: Del 1, Vägen in]

Sagoriket: Del 1, Vägen in
Författare: Frida Bergqvist
Förlag: Sagoplanet
Utgivningsår: 2006
ISBN 9197609307

Möjligheten att publicera på eget förlag har breddat utsikterna att få se sig själv i tryck, även om det inte är bara positivt att förlagsredaktörens kvalitetskontroll försvinner. Vissa böcker som självpublicerats kunde må bra av en kritisk granskning innan tryckning, och Sagoriket: Del 1, Vägen in (Frida Bergqvist, 2006) är tyvärr en sådan.

Efter studentfesten i Saltsjö-Boo blir Felicias pojkvän Frederik brutalt ihjälslagen på vägen hem, för att senare uppenbara sig för henne som ande. Felicia själv, hennes vän Aurora och Tobias, som försökte stoppa sin kompis Marcus från att sparka ihjäl Frederik, dödas alla tre i ett blixtnedslag medan de undersöker vad som egentligen hände och vart Marcus har tagit vägen. Och så kan äntligen den riktiga handlingen börja.

Handlingen består i huvudsak i att Felicia, Aurora och Tobias vandrar runt i det mestadels småmysiga Sagoriket, där de dödas själar pausar på vägen till himmelriket, De möter jättar, häxfolk, vättar, gudomligheter och så vidare, medan Aurora och Tobias upplever en osannolik kärlekshistoria. Tjejerna visar sig ha varit drottningar i de angränsande rikena i tidigare liv, och sedan de försvann har allting varit elände. Aurora måste fara till Månriket för att ställa allt tillrätta genom att gifta sig med sin tidigare man, kung Silver Måne, medan slutet på Felicias jakt efter Frederik i Lyckoriket antyds, men inte får någon riktig upplösning.

Ganska eländig är också själva sättningen av boken, eftersom texten misshandlats av autoavstavningsfunktionen och korrekturläsningen är obefintlig. Men problemen går djupare än så, och fast aspekter av själva idén är intressanta är utförandet obearbetat, obalanserat och illa framfört. Språket är tekniskt okej på lägre tonårsnivå, men är varken fantasieggande eller särskilt varierat. Personerna saknar djup och liv, deras motiv och drivkrafter känns inte äkta, och dialogen blir mest ett banalt, mekaniskt och ofokuserat ”sa hon, sa han, sa hon” avbrutet med långa stycken av exposition. Bristen på variation och beskrivningar i språket (när det inte gäller ett par klänningar och lite juveler alldeles i slutet) gör att sagoriket trots tomtar och troll knappt ter sig mer magiskt än vilken skogsdunge eller förort som helst, och inte ens konflikterna mellan olika riken och folkslag förmår engagera. Jag trodde inte heller att någon kunde ta livet av en hel klase med huvudpersoner lättvindigare än C.S. Lewis, men det visade sig vara fel. Hoppsan, är vi döda allihopa? Äsch, det gör väl inget, huvudsaken är att vi fick kaffetermosen och kanelbullarna med oss.

-Elisabeth Kronqvist- 7.8.2006