Affichen för Finncon 2022.

Programmet för årets Finncon är publicerat. Programtablån finns elektroniskt i Kompassi-systemet och uppdateras alltså genast om det blir ändringar. På papper kommer programmet att hittas i programboken som delas ut gratis på kongressplatsen.

Finncon arrangeras i år i Esbo, närmare bestämt i Kandidatcentret vid Aalto-universitetet. Datumet är 8–10.7, alltså om en dryg vecka. Kongressplatsens adress är Otsvängen 1, Esbo, men hittar du till Helsingfors och till metron hittar du också till Finncon. Stig av vid metrostationen som heter ”Aalto-yliopisto / Aalto-universitetet”, och du har bara några hundra meter att gå. Karta och annan information finns på evenemangets webbplats (på finska och engelska).

Årets hedersgäster är de inhemska författarna Magdalena Hai och Marko Hautala, den amerikanska författaren, forskaren och biståndsarbetaren Malka Older och den superaktiva tammerforsiska fanen, recensenten, översättaren, filksångaren o.s.v. o.s.v. Marianna Leikomaa.

Prorammet går på fredagen mellan 16.00 och 20.00, på lördagen mellan 10.00 och 20.00 och på söndagen mellan 10.00 och 15.30. Kvällsfesten hålls på lördag-kväll i pub HarakanPesä (Bagargränden 2, Alberga; buss 550 rekommenderas och lär gå med 15 minuters mellanrum på lördagen).

I år blir det fyra svenskspråkiga programpunkter på Finncon, de hålls alla i rum Y228b. Nedan programmen med presentationerna mer eller mindre direkt kopierade direkt ur programtablån:

Lördag 9.7 kl. 12–13
Vad skall jag läsa/se/höra – tips om bra fantastik!
Kom med och hör tips om bra fantasy och science fiction. Du får också mycket gärna dela med dig av dina egna tips. Vi tipsar om fantastik oberoende av formatet och behandlar naturligtvis såväl böcker, seriealbum, tv-serier som filmer, men kommer någon med en rekommendation om en bra sf-opera eller ett hörspel eller något annat tas rekommendationen emot med glädje. Med Julia Nyman och Ben Roimola.

Lördag 9.7 kl. 13–14
Fandom på Åland
Fantasy- och science fiction-fantasterna på Åland har organiserat sig. Kom och lyssna vad de håller på med (och få kanske idéer om hur du kan starta upp något liknande där du bor). Johan Bergman berättar.

Lördag 9.7 kl. 14–15
Sverifandom: en musikalisk historia
En kortfattad historik över fandom i Sverige från 1950-talet till idag, illustrerad med dess sånger. Musik på svenska och engelska. Karl-Johan Norén berättar och kanske också sjunger.

Söndag 10.7 kl. 12–13
Underbara skurkar
Ibland stjäl skurken hela showen. Panelisterna berättar om sina favoritskurkar. Med Karl-Johan Norén (moderator), Vilgot Strömsholm och Rasmus Häggblom.

Söndag 10.7 kl. 14–15
Rollspelspoddcast på (finlands)svenska
Visste du att det görs en rollspelspoddcast på svenska, i Finland? Hör folket bakom PoD&Den (https://dndpodden.wordpress.com) berätta om sina roller. Med Emma Björkqvist, Mikael Piippo och Erik Sandström.


Som sig bör då det gäller Finncon har evenemanget gratis inträde.