Minirapport från Poimu 2000

Ben Roimola

Poimu 2000 var namnet på den sf-minicon som arrangerades i Åbo 8.4.2000. Egentligen började Poimu-evenemanget redan på fredagen 7.4, men fredagsprogrammet bestod av en rave-aktig musikfest med inget egentligt sf-innehåll.

På lördagen var det dock fullt upp med sf från middagstid till långt in på natten. Dagsprogrammet bestod mestadels av föredrag och diskussioner om allt från anime till tips om hur man skriver sf. En ingående lista över programmet finns i en äldre notis i Enhörningen.

Sf-författaren och -akademikern Lance Olsen hade axlat titeln som utländsk hedersgäst. Olsen fungerar för närvarande som Fullbright-professor på Åbo universitet och Åbo Akademi och drar bl.a. kurser i sf-litteratur. Olsens programnummer var egentligen den enda jag hann lyssna på, och även här blev det nog endast med ett halft öra tyvärr (jag stod vid dörren och lyssnade och höll samtidigt ett vakande öga på mitt Enhörningsförsäljningsbord ute i korridoren). Till att börja med läste Olsen en av sina noveller (en liten kyberpunkaktig grej om en gammal poet som ersatts med en android) varefter han övergick till huvudtemat Strangers in Stranger Lands: A Defense of SF. Detta var en text om vad sf-egentligen är, varifrån litteraturgrenen har kommit och vad som huvudsakligen skiljer den från ”vanlig” litteratur. Olsens debattartikel var ju egentligen inget nytt för en som hållit på med sf redan en längre tid, men det är ju alltid trevligt att höra en ”riktig akademiker” lägga fram bevis och exempel på varför sf behövs och vad som gör denna litteratur så unik.

Efter dagens talprogram följde sedan Poimu-kongressens avgiftsbelagda del: filmprogrammet. För 50,- kunde man se tre mycket olika sf-filmer: Altered States, Blade Runner Director’s Cut och Star Wars: The Phantom Menace. Filmprogrammet började klockan 21 och fortsatte alltså långt in på natten.

Lance OlsenPoimu var en liten kongress både till utrymmet och besökarantalet. Som mest fanns ca 50 personer på plats. En del stack ju bara in för att kolla läget, medan andra stannade hela dagen. Största delen verkade ha kommit för att fira den finska Star Wars-föreningens, Tähtiallianssis, ettårsfest. Festen sparkade igång hela programmet med födelsedagstårta och allt.

Totalt besöktes Poimu 2000 enligt mina beräkningar av högst 100 personer. Filmförevisningarna deltog jag inte i, så jag har ingen bild av hur många som var där.

Namnet, ja. poimu är finska och betyder veck, men ordet har också använts som översättning för engelskans StarTrekiga warp.