Hugovinnare 2006 i kategorin bästa långnovellen

Nebulavinnare 2007 i kategorin bästa långnovellen

Two Hearts
Författare: Peter S. Beagle
Publicerad i tidskriften Fantasy & Science Fiction.
Publiceringsår: 2005
Författarens hemsida finns på www.peterbeagle.com.
Novellen kan läsas gratis på författarens hemsida.

 

Two Hearts vann även Nebulapriset 2007 och recenserades i det sammanhanget av Petri Salin. Klicka här för att läsa hans recension av texten.

Two Hearts för oss med till en medeltida värld fylld med kungar, magiker och sagolika monster. Novellens berättarröst är Sooz, en nioårig flicka som bor med sina föräldrar och sin bror i en liten by. Den dagen Sooz föddes kom en grip och slog sig ned i hennes trakt. Efter att först enbart ha tagit av bybornas djur, dödar monstret så småningom några av byns barn. De riddare kungen sänder på bybornas begäran lyckas inte döda odjuret och när Soozs bästa vän tas av monstret ger sig Sooz själv av till kungen för att be om hjälp. Det som följer är ett rörande litet äventyr som gömmer både själ och hjärta.

Two Hearts är en kort, men intensiv berättelse. Peter S. Beagle lyckas på ett intagande sätt blåsa liv i en medeltida sagovärld som kanske inte blir så speciellt ny, men som ändå känns verklig och rik. De karaktärer vi här möter blir, även om vi känner igen dem från andra liknande berättelser, klara personligheter och speciellt den lilla flickan Sooz framträder som viljestark men sann ur texten. Berättelsen innefattar emellertid även en öppenhet som är tilltalande och får läsarens fantasi att vandra vidare. Om det finns något att klaga över när det gäller Two Heartsär det kanske att denna novell bara är en novell och inte en längre berättelse.

-Sofia Sjö- 25.4.2007

 

Recensioner på de övriga skönlitterära Hugovinnarna 2006 hittar du genom dessa länkar: