[Pärmen på Necronomicon i Sverige.]

Necronomicon i Sverige
Sammanställd av: Rickard Berghorn & Mattias Fyhr
Förlag: Aleph Bokförlag (http://www.alephbokforlag.se)
Utgivningsår: 2002
ISBN 91-972507-3-2

Egentligen så är det rysligt orättvist att jämföra dessa små skrifter med Lovecrafts originalmaterial, men det är svårt att låta bli. Svårt? Omöjligt, snarare. Det är alltid problemet med dylika samlingar – ju mera man tänker på det som kopieras desto svagare verkar kopiorna. Så även här. Detta därför att uppgiften är totalt hopplös, vem kunde uppnå Lovecrafts febrila mardrömmar? Skall man ens försöka?

Premissen är hopplös.

Vilket dock inte betyder att man inte borde försöka. A gentleman only defends lost causes, som det heter på engelska.

En del av ifrågavarande texter fungerar faktiskt ganska bra. De bästa är kryddade med passligt lovecraftska element, men försöker inte simulera den gode Howard Phillips ultrasuggestiva stil eller exploatera han oroväckande hemska skräckpåhitt och ännu hemskare gudavarelser, åtminstone inte alltför mycket eller alltför klumpigt. Redaktören Berghorns Necronomicon i Sverige behagade mig, likvis hans Narlatephs skugga … och det gjorde också Johan Theorins Utgrävningarna i Grälla ödekyrka – tre stiliga och intelligenta berättelser som lyckas förena necronomiska tongångar med det svenska förgångna utan att verka det minsta tillgjorda. Visste ni för övrigt att Necronomicon faktiskt finns även i svensk översättning? Och att översättningen trycktes år 1723 i Finland? Och att ett exemplar av den ursprungliga boken som kom till Sverige som krigsbyte ägs av den legendariske författaren, essäisten, kritikern, utgivaren och sf-historikern Sam J. Lundwall? (Möjligtvis men icke bevisligen, måste jag tillägga.) Detta framgår ur Berghorns novell. Eller borde man kalla den för essä?

En annan novell/essä – samlingens bästa skrift för övrigt – Ola Svenssons M.R. James: Necronomicon på spåren kombinerar ett stort antal till synes helt motstridiga saker på ett fascinerande sätt. Vi har James och Lovecraft, James skräcknovell Greve Magnus och Necronomicon (samma tematik behandlas även i Berghorns essä), James och den elisabetanske alkemisten Dr Dee (som Peter Ackroyd har skrivit en förbryllande fin – och även till en del blott förbryllande – roman om: The House of Doctor Dee), James och konsthistorikern J.J. Tikkanen (som i novellen påstås ha korresponderat med James – sant eller påhittat? – vore trevligt att veta) som för övrigt – vad herr Svensson än behagar påstå – inte är och aldrig har varit svensk (J.J. minns vi idag kanske bäst för att han råkar vara Henriks farfar), James och Sverige, och resultatet är en ytterst sofistikerad och tankeväckande studie, en både originell och okonstlat elegant tankelek.

Ett par noveller kunde väl ha lämnats bort. Vissa för att de inte är så värst läsvärda, andra för att de absolut inget med Necronomicon eller ens Lovecraft (hur liberalt man än definierar honom eller hans verk) har att göra.

Men inte en enda riktig rysare i samlingen, mera cerebrell underhållning för den intellektuella Lovecraft-fantasten. Kanske bäst så, ändå.

-Petri Salin- 15.1.2002