Recensionen har tidigare publicerats i Åbo Underrättelser 30.8.2014.

[Pärmerna på Matchad, Korsad och Utvald]

Matchad
Författare: Ally Condie
Översättare: Katarina Falk
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2012
ISBN 978-91-29-68068-3
Originaltitel: Matched
Originalets utgivningsår: 2010

Korsad
Författare: Ally Condie
Översättare: Katarina Falk
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2013
ISBN 978-91-29-68536-7
Originaltitel: Crossed
Originalets utgivningsår: 2011

Utvald
Författare: Ally Condie
Översättare: Katarina Falk
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2014
ISBN 978-91-29-68537-4
Originaltitel: Reached
Originalets utgivningsår: 2012
Författarens hemsida finns på www.allycondie.com.

Cassia är spänd av förväntan. Det är hennes stora dag, matchningsdagen, dagen då hon ska introduceras till den unge man Samhället har identifierat som hennes match. Dagen kommer att bli början på något nytt och omvälvande. Det är ett viktigt steg mot det liv som Samhället stakat ut för henne och som kommer att garantera henne 80 trygga och lyckliga år. Matchningsdagen bjuder på en underbar överraskning. Cassia blir matchad med någon hon känner, sin bästa vän Xander. Det är för bra för att vara sant. Och kanske är det inte sant. När Cassia ska granska det chip med information om Xander hon fått vid matchningsbanketten är det nämligen inte hans ansikte som dyker upp utan ett annat, men ett ansikte hon också redan är bekant med, Kys.

Det Samhällets funktionärer först förklarar som en liten miss och sedan som ett medvetet experiment skickar Cassia ut på en resa för att hitta sig själv, den hon älskar och en ny värld där hon och alla andra själva får välja. Trilogins första del Matchad är en kärlekshistoria där Cassia och Ky i hemlighet för allt och alla förälskar sig i varandra. Andra boken, Korsad, handlar om deras kamp att hitta tillbaka till varandra efter att Samhället skilt dem åt, en resa som också för dem i kontakt med de som kämpar mot Samhället. Den sista boken, Utvald, är Cassias, Kys och Xanders gemensamma berättelse om kampen för en ny värld och för kärleken.

Ally Condie har med sin Matchad-trilogi skapat en tankeväckande framtida värld som, i likhet med all bra science fiction, också erbjuder ett intressant perspektiv på den värld vi lever i idag. I Cassias värld är allt uträknat och förutsett. Inga verkliga val behöver göras för Samhället vet vad som är bäst för alla. Enligt Samhället var det i själva verket de många valmöjligheterna som en gång gjorde att världen föll samman. Så man valde ut det bästa av det som varit – hundra av allt – och förstörde resten.

Konsten har i Cassias värld ingen egentlig betydelse. Ingen ny poesi eller musik blir till, för allt har ändå redan gjorts. Ingen lär sig skriva för hand, all kommunikation sker via datorer och all kommunikation övervakas. Att lära sig skriva sitt eget namn med en pinne på marken blir därför något stort och revolutionerande och att i sin hand få en förbjuden dikt öppnar dörren till ett helt nytt sätt att se på världen. Fokuset i vår egen värld på utveckling, framsteg och siffror sätts samtidigt i ett nytt ljus.

Det är lätt att börja jämföra den värld Condie skapat med böcker som George Orwells 1984 eller de nu just mycket populära Hungerspelen-böckerna av Suzanne Collins. Jämfört med många tidigare litterära dystopier känns Condies skapelse inte speciellt revolutionerande eller skrämmande. Visst är Cassias värld också en obehaglig och orättvis värld där många får lida, inte minst de som är annorlunda och inte passar in. Men det här är ändå i första hand en berättelse om kärlek och mod och allt man kan få till bara man vågar ta steget och kräva något mer. På så sätt är det en rätt snäll introduktion till dystopiernas värld, men en introduktion som samtidigt känns stark och levande.

Det som verkligen lyfter Condies böcker är hennes enkla, men övertygande sätt att beskriva och bygga upp världen och det rika inre liv hon ger sina karaktärer. Condie har ett språk som fångar läsaren från första början och ett sätt att levandegöra poesi som väcker känslor och öppnar upp ord. Är det något böckerna kunde kritiseras för är det möjligen det att Condies huvudkaraktärer kanske sist och slutligen känns både lite för bra och lite för lika. Speciellt i den sista boken där läsaren turvis får ta del av världen från Cassias, Kys och Xanders perspektiv är det ibland svårt att uppfatta någon skillnad mellan karaktärerna. För den som inte är speciellt bekant med dystopiska framställningar eller för den som bara är intresserad av en lite annorlunda kärlekshistoria är Matchad ändå en mycket läsvärd trilogi som också garanterat kan ge inspiration att se på världen, konsten och det skrivna ordet på ett nytt sätt.

-Sofia Sjö- 5.9.2014