[Pärmen på Likkistförsäljaren]

Likkistförsäljaren
Författare: Rickard Berghorn (red.)
Översättare: Ebba Nordenadler, E. Hilmér
Förlag: Aleph Bokförlag
Utgivningsår: 2005
ISBN 91-975612-1-5
Originalets utgivningsår: Fem av de sju novellerna är hämtade ur äldre svenska översättningar, men presenteras i samlingen i moderniserad språkdräkt. Originalöversättningarna är publicerade 1912–1915.

Likkistförsäljaren utgiven av Aleph bokförlag är en antologi med sammanlagt sju noveller i skräckgenren. Fem av dessa är nyutgivna noveller skrivna i början av 1900-talet och de två sista är nyskrivna av ugivaren själv, Rickard Berghorn, som också är chefredaktör för förlagets magasin Minotauren.

Av Richard Middleton (1882–1911) finns två korta intensiva och mycket bra berättelser – Likkistförsäljaren och Fågeln i trädgården – i en stil där varje ord är nödvändiga och kräver läsarens hela uppmärksamhet.

Sandgubben, skriven av E.T.A. Hoffmann är min favorit. Det är en av de längre novellerna och innehåller mystik, pirrande skräck, romantik, passion och bra sf – också från början av 1900-talet och föregångare till modernare sf.

Fjodor Dostojevskij får också vara med i samlingen med novellen Bobock: ett smålustigt samtal mellan de döda på en gravgård. Den ger inte direkt någon skräckupplevelse och inte heller efterföljande berättelse av Arthur Conan Doyle, Thoths ring, en numera klassisk mumiehistoria och just därför alltför förutsägbar. Den är dock intressant eftersom den legat till grund för filmen The Mummy (1932).

Sist men inte minst finns två noveller av Rickard Berghorn: Flickan jag mötte vid motorvägen och Liftare. De korta intensiva historierna bryter av bokens i övrigt ålderdomliga stil radikalt i Rickards modernare fragmenterade och suggestiva rader, där berättelserna är ögonblicksbilder utan något början eller slut men driver läsaren vidare från rad till rad.

Som helhet är Likkistförsäljaren en trevlig liten skräcksamling och om man gillar läsa noveller är den riktigt bra.

-Peter Damlin- 27.3.2006