Recensionen har ursprungligen publicerats i Åbo Underrättelser 24.11.2012.

 

[Pärmen på Liesl & Po]

Liesl & Po
Författare: Lauren Oliver
Illustrerad av: Kei Acedera
Översättare: Kristoffer Leandoer
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2012
ISBN 9789163871061
Originaltitel: Liesl & Po
Originalets utgivningsår: 2011
Författarens hemsida finns på www.laurenoliverbooks.com.

Lauren Oliver, en fantasyförfattare som blivit känd för sina skarpa och mörka historier riktade till en ungdomspublik, har om Liesl & Po berättat att hon skrev boken på två månader, driven av den sorg en nära väns plötsliga död förorsakat. Enligt Oliver är boken det mest personliga och äkta hon skrivit. Som läsare kan man inte annat än nicka instämmande och förstående. Om det finns ett ord som beskriver denna förunderliga berättelse är det nämligen äkta.

Att berättelsen känns äkta betyder inte att historien om Liesl och Po är någon form av vardagsrealism, snarare det motsatta. Det här är en fantasyberättelse med fantasygenrens originella karaktärer. Flickan Liesl är människa, men den varelse som besöker henne där hon sitter inlåst i ett litet vindsrum är ett spöke som kallar sig Po. Om Po är pojke eller flicka vet ingen. På gatan utanför Liesls hus står emellertid en livs levande pojke, fast han är en rätt bedrövlig syn. Will är alkemistens lärling, ett föräldralöst barn som tvingas slita dygnet runt. Wills enda tröst är Liesls gestalt i fönstret, men Liesls situation är nästan like prekär som Wills. Liesls styvmor har mördat hennes far och håller nu på att svälta Liesl till döds. Hade världen varit annorlunda hade någon kanske orkat bry sig, men solen har inte visat sig på 1728 dagar och livet är en kamp där mycket få orkar tänka på andra än sig själv.

Det som för samman Liesl, Po och Will är ett missförstånd. Skrinet med askan efter Liesls far har av Will förväxlats med skrinet fyllt av den största magin i världen. När Liesl av Po får veta att hennes far vill komma till pilträdet vid dammen och vila bredvid Liesls mor, ger sig Liesl ut på ett äventyr som kan kosta henne livet. Hon är emellertid inte den enda som är på flykt. Wills misstag har även tvingat honom att ge sig av. I hälarna på sig har de en ond styvmor, en arg alkemist, en farlig första dam, en sur gammal tant, en butter polis och en godhjärtad vakt och framför sig händelser som kan förändra allt.

I det lilla recensionsklipp med vilken Liesl & Po reklamförs liknas boken vid bl.a. Dickens, och Roald Dahl. Sådana referenser tenderar att leda till förväntningar ingen bok kan leva upp till, med några undantag. Liesl & Po är ett av dem. Berättelsen för onekligen tankarna till Dickens och Dahl, både när det gäller karaktärer och den värld vi rör oss i. Men historien framstår samtidigt som originell, berörande och, som sagt, äkta. Temat är förstås döden och allt handlar om att ta sig igenom en förlust, men här blir också vänskap och kärlek centralt. Boken är riktad till äldre barn och ungdomar, men som verkligt bra barn- och ungdomsböcker är den minst lika intagande för en vuxen publik. Kanske är det en bok som man som yngre läsare bör få diskutera med någon äldre, det är trots allt en rätt skrämmande värld vi introduceras till. De diskussioner boken kan väcka ger den emellertid bara ännu ett värde. Kort och gott en riktig pärla, om så av det dunklare slaget.

-Sofia Sjö- 27.11.2012