[Affischen för Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec]


Regi: Luc Besson
Manus: Luc Besson, baserad på seriealbum av Jacques Tardi
Musik: Eric Serra
I huvudrollerna: Mathieu Amalric, Louise Bourgoin, Nicolas Giraud och Gilles Lellouche.
Längd: ca 109 min
Ursprungsland och -år: Frankrike, 2010
Åldersgräns: 11
Recensionsformat: film
Filmens webbsida
Om filmen på IMDb

Kortkort:
Trevlig gammaldags äventyrsfilm om den självständiga unga damen Adèle Blanc-Sec som blir indragen i mystiska händelser i Paris i början av 1900-talet.

Lite längre:
Luc Bessons senaste film, Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec eller Adèles extraordinära äventyr, som den heter på svenska, för oss till Paris i början av 1900-talet. Filmen börjar oskyldigt nog, men snart leder mystiska händelser till att en flygödla sprider skräck i staden. Samtidigt befinner sig filmens huvudperson, den unga författaren och äventyraren Adèle Blanc-Sec, inte i Anderna som hennes uppdragsgivare tror, utan i Egypten, men varför, ja det återstår att se. Intrigen presenteras pusselbit för pusselbit och snart börjar bitarna också falla på plats och ett hisnande äventyr är i gång.

Adèles extraordinära äventyr är en pur äventyrsfilm i gammal god anda. Otroliga händelser avlöser varandra, men den fartfyllda intrigen håller ändå ihop. Filmen har också en trevligt positiv och optimistisk anda, inte minst tack vare huvudpersonen Adèle Blanc-Sec (spelad av Louise Bourgoin), en ung självständig kvinna som är mer än kapabel att klara av de äventyr hon hamnar i.

Filmen leker egentligen inte så mycket med könsrollerna. Den fagra damen behöver definitivt inte räddas ur knipa, men inte är männen helt hjälplösa de heller. Dock faller egentligen alla filmens manliga karaktärer i någon av följande katagorier: galen vetenskapsman, trög tjänsteman, kärlekssjuk eller annars bara fjollig.

Adèles extraordinära äventyr är också ett trevligt bevis på att det går utmärkt att göra en action-film utan att filmen behöver innehålla grafiskt våldsamma scener.

Filmen är baserad på den franska serietecknaren Jacques Tardisserier. Tardi har gjort nio Adèle-album, de sex första finns översatta till svenska. Själv har jag inte läst det första Adèle-äventyret Adèle et la bête(finns på svenska som Adele och odjuret), så jag kan inte säga hur bra filmen följer seriens händelser, eller om den överhuvudtaget gör det även om en flygödla finns med även i detta första album. Det jag däremot reagerade på var hur väl utseendet på filmens personer passade in i Tardis stil. Det är ganska otroligt hur Tardi-aktig man lyckats skapa filmens värld och speciellt dess persongalleri utan att det hela ändå ser konstgjort ut.

Något som dock definitivt inte överförts från serien till filmversionen är världsbilden. Åtminstone de Adèle-album jag läst är ganska så cyniska, men filmen presenterar som sagt en mer optimistisk syn på tillvaron.

Adèles extraordinära äventyr kan alltså bli en besvikelse för fans av originalserien, men som en gammal hederlig äventyrsfilm med en trevlig gnutta humor fungerar den utmärkt och kan rekommenderas varmt.

-Ben Roimola- 26.8.2010