[Pärmen på Den gömda skogen]

Den gömda skogen
Författare: Gillian Cross
Översättare: Ulf och Ann-Sofie Gyllenhak
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2005
ISBN 91 501 0502 7
Originaltitel: The Dark Ground
Originalets utgivningsår: 2005
Författarens hemsida finns på www.gillian-cross.co.uk.

Recensionen har tidigare publicerats i Åbo Underrättelser.

Den brittiska författaren Gillian Cross vet hur man håller läsaren i spänning och i fantasyskildringen Den gömda skogen lyckas hon än en gång. Boken är den första i en utlovad trilogi.

Huvudpersonen Robert hamnar under en flygresa mycket oväntat och oförklarligt i en främmande och skrämmande skog. Ingenting finns som ger svar på frågorna var han är och vad som hänt hans anhöriga. Läsaren är lika ovetande som Robert själv och det är med spänning man följer hans kamp för att överleva och försöka ta sig därifrån. Den underliga skogen och jakten på mat och skydd är konsekvent skildrade och påminner Robinson Kruses överlevnadsäventyr och den nu så populära tv-serien Lost.

Småningom förstår Robert att han är iakttagen och när delar av sanningen uppdagas för Robert och läsaren bjuder författaren på en rejäl överraskning. Andra delen av boken förlorar lite i fart, och är inte lika psykologiskt övertygande. Läsaren hålls dock kvar i berättelsen av nyfikenhet och spänning. Det är svårt att lägga boken ifrån sig, man måste få veta hur det går. Men när boken väl är slut lämnar den en del att önska. Orsakerna till varför och hur Robert hamnar där han hamnar reds aldrig ut och detta lämnar vissa frågetecken hos läsaren.

Det psykologiska grepp som Gillian Cross visat i sina tidigare böcker är inte lika övertygande här. Man engageras inte på samma sätt i aktörernas handlingar och tankar och resultatet blir tyvärr en ganska ytlig, om än spännande, fantasyberättelse. Några ganska brutala händelser lämnas till läsaren att bearbeta på egen hand och många frågor lämnas obesvarade. Möjligen kommer svaren på dessa i de två kommande böckerna.

-Blanka Henriksson- 2006