[Pärmen på De hemlösas stad]

De hemlösas stad
Författare: Annika Luther
Förlag: Söderströms
Utgivningsår: 2011
ISBN 978-951-52-2846-8
Författaren verkar inte ha någon hemsida, men förlaget har en författarpresentation.

Det är knappt man tror det är sant: ny finlandssvensk science fiction! Söderströms har redan tidigare bevisat att förlaget inte är främmande för att utge fantasy och nu visar man att science fiction nog också passar i förlagets linje. Jag lyfter på hatten och tummen och hurrar ännu till!

Annika Luthers science fictionroman De hemlösas stad berättar om ett Finland år 2050. Ett land som utsatts för en stor naturkatastrof femton år tidigare med en massiv storm som svept över landets sydkust och en havsyta som stigit närmare tio meter. Helsingfors har evakuerats och Jyväskylä fungerar nu som landets huvudstad.

Bokens huvudperson är den 15-åriga Lilja. Hon är alltså född samma år som den stora katastrofen drog över landet. Hennes föräldrar är flyktingar från den gamla huvudstaden och även om föräldrarna är förtegna om hurdant livet i Helsingfors egentligen var har nyfikenheten väckts hos Lilja, som besluter sig att ta sig till H:fors kosta vad det kosta vill.

Premissen är hur intressant som helst, men ibland fungerar helt enkelt inte ”kemin” mellan en läsare och en bok och det är just det som hände mellan mig och De hemlösas stad. Boken gick mig mothårs hur än mycket jag ville gilla den. Ett som är klart är att jag, som medelålders gubbe, inte hör till bokens tydligaste målgrupp, men jag har läst en hel del ungdomsböcker som vuxen utan problem med läsupplevelsen. Jag brukar inte heller ha problem med böcker där huvudpersonen är av annan kön än jag. Men av en eller annan orsak blev De hemlösas stad en trög läsupplevelse för mig.

En av orsakerna är helt enkelt att den värld som målas upp i De hemlösas stad känns så fruktansvärt otrolig i mitt tycke. Det finns helt enkelt för många pusselbitar som inte passar ihop. Ta som exempel det faktum att ingen av dem som bor och ever i Jyväskylä tycks veta eller bry sig om hur det egentligen är i Helsingfors (och förmodligen också resten av kusten). De stora stormarna, det stigande havsvattnet och helt enkelt klimatet och klimatförändringarna nämns i boken som orsaken till evakueringarna, men förutom naturkatastroferna har det ju helt tydligt också skett någon slags enorm förändring i det Finländska samhället. Hur kan man annars förklara att folk helt enkelt inte googlar fram bilder från Helsingfors efter katastrofen? Och även om elektroniska kommunikationskanaler skulle vara utslagna har det ju faktiskt gjorts dagstidningar i det här landet även utan internet. Hur kommer det sig att ingen reporter tagit sig till katastrofzonen och gjort ett reportage därifrån? Har Finland blivit ett totalitärt samhälle? Vissa tecken på det finns nog, men å andra sidan nämns också EU och Finland som en del av unionen, har alltså hela unionen blivit en polisstat, det verkar inte riktigt så. Men hur är det möjligt att folk i Jyväskylä vet så lite om den övriga världen eller ens övriga Finland?

Och hur kommer det sig att Helsingfors blivit bosatt av indier och kineser? Samma globala naturkatastrof verkar ha slagit till även i deras hemtrakter, så man kan ju förstå att de blivit tvungna att lämna sina hem, men nog finns det ju mer trovärdiga ställen för så avlägsna folk att ta sig till än ett halvdränkt land uppe i kalla Norden. Speciellt som det inte längre verkar finnas några organisationer som Röda korset eller FN som skulle hjälpa dessa flyktingar och styra flyktingströmmarna.

Överlag känns samhällsbilden som målas upp i boken fruktansvärt skissaktig. För det mesta verkar det som om det inte fanns något annat i hela världen än Jyväskylä och Helsingfors. Om Jyväskylä plötsligt blivit till en liten totalitär stat, vad har då hänt med resten av Finland och hur har det överhuvudtaget ens blivit så? Vi talar ändå om en värld som ligger bara 40 år i framtiden. Visst var Finland år 1970 en annorlunda värld än nu, men inte så annorlunda att det låter trovärdigt att Finland år 2050 skulle bli till en diktatur där invånare i en stad inte vet ett jota om situationen i andra delar av landet.

Nej, De hemlösas stad fungerade helt enkelt inte för mig, men det betyder ju inte att boken inte kan hitta sina läsare. Finlandssvensk fantastik är en bristvara, så pröva gärna på De hemlösas stad.

-Ben Roimola- 2.10.2011