J. K. Rowling: The Philosopher’s Stone, The Chamber of Secrets, The Prisoner of Azkaban samt The Goblet of Fire

[Pärmarna på de fyra första Potter-böckerna]

Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Författare: Joanne K. Rowling
Förlag: Bloomsbury Publishing (http://www.bloomsbury.com/harrypotter)
Utgivningsår: 1997
ISBN 0-7475-3269-9

Harry Potter and the Chamber of Secrets
Författare: Joanne K. Rowling
Förlag: Bloomsbury Publishing (http://www.bloomsbury.com/harrypotter)
Utgivningsår: 1998
ISBN 0-7475-3849-2

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Författare: Joanne K. Rowling
Förlag: Bloomsbury Publishing (http://www.bloomsbury.com/harrypotter)
Utgivningsår: 1999
ISBN 0-7475-4215-5

Harry Potter and the Goblet of Fire
Författare: Joanne K. Rowling
Förlag: Bloomsbury Publishing (http://www.bloomsbury.com/harrypotter)
Utgivningsår: 2000
ISBN 0-7475-4624-X

Ingen kan väl ha undgått Harry Potter-hysterin, som vid det här laget har pågått redan i flere år, men som nu i och med den kommande filmversionen håller på att nå nya sfärer. Potterböckerna slukas av speciellt barn och ungdom, men hur fungerar böckerna för en sf-fan som närmar sig sina 35? Ja, det finns ju endast ett sätt att ta reda på saken …

Joanne Rowlings böcker berättar om Harry Potter, en ung pojke som vuxit upp hos sina släktingar efter att hans föräldrar dött då Harry var endast ett år gammal. Harrys forsterföräldrar gillar inte pojken värst mycket och har berättat möjligast litet åt honom om hans riktiga föräldrar. Det kommer alltså som en verklig schock då Harry på sin elfte födelsedag får veta att hans föräldrar var magiker och att han nu borde träda in i Hogwarts magikerskola.

Den värld som Rowling skissar fram är dagens Storbritannien med en extra ingrediens: Magi finns och fungerar, men häxorna och trollkarlarna har strikta lagar som förbjuder dem att använda sina övernaturliga krafter då vanliga människor finns i närheten. Majoriteten av de vanliga människorna, eller muggles, som de kallas i böckerna, lever lyckligt ovetande om att häxor, drakar och enhörningar existerar även annenstans än i sagor och fantasyböcker.

Människorna med magiska krafter lever alltså i vår värld, men de har sin egen kultur, sina egna traditioner, sina egna kändisar o.s.v. För en del av dem verkar de vanliga människornas liv lika exotiskt och spännande, som fungerande magi skulle vara för vem som helst av oss.

Potter-böckerna är inte enskilda historier, utan varje bok är en kronologisk del i Harry Potters uppväxt. Egentligen så fortsätter varje ny bok ungefär där den förra slutade; åtminstone de fyra första böckerna har alltid börjat då terminen nalkas och slutat då sommarlovet börjar. Varje bok innehåller dock en enhetlig berättelse, men samtidigt löper även en större intrig som säkert kommer att få en viktigare roll i de kommande böckerna.

Rowling har gjort ett tufft beslut i att låta varje bok berätta om ett år i Harrys liv. Då Harry i första boken är en vidögd elvaåring är han i fjärde boken en fjortonåring på god väg in i pubertetens olidliga värld. Harry och de övriga unga huvudpersonerna växer verkligen från bok till bok och samtidigt ändras också deras världsbild.

Då den första boken är en alldeles klar barnbok med det goda och det onda lika säkert åtskilda som svart och vitt börjar Harry och kompisarna i de senare böckerna förstå att världen består av mer än endast hemmet och skolan samt att allt inte nödvändigtvis är som det ser ut.

Rowling är en skicklig författare. Speciellt de två första böckerna fann jag närmast omöjliga att lägga ifrån mig. Jag skulle ha min dagliga Potterdos även om det betydde att uppväckningen nästa morgon var en ren pina p.g.a. för mycket läsande och för lite sömn.

Rowling är en skicklig författare, men inte perfekt. Speciellt enerverande fann jag de otaliga upprepningarna i bok två och tre. Det verkar som om Rowling inte kunde tro att någon verkligen skulle läsa alla böckerna i serien och därför upprepar det viktigaste från de tidigare böckerna. Ja, det kanske inte är så illa ifall man läser böckerna med ett års mellanrum, men läs dem alla tätt på varandra så förstår du nog vad jag menar.

Seriens tredje och den fjärde bok var kanske inte lika slukvänliga som de två första, men samtidigt var de också mer komplexa och ledde läsaren djupare in i magikersamhällets sociala och politiska aspekter.

Rowling har antytt att Potterserien kommer att bestå av sju böcker, en för varje år som Harry går i magikerskolan. Böckernas värld tycks bli klart dystrare för var bok och i detta samt i Harrys uppväxt har Rowling en verklig uppmaning: Hur skriva en bok som tilltalar och fungerar förutom för åldersmålgruppen (som i de senare böckerna kommer att vara omkring 15-18) även för klart yngre barn (de omkring tioåringar som först nu hittar Potter-böckerna och som slukar dem alla i ett kör)? Det räcker nog inte med att börja marknadsföra de kommande verken mer som ungdomsböcker än barnböcker, för inget kan nog hålla en ung (eller gammal för den delen) läsare borta från de följande böckerna då man väl påbörjat serien.

Ingredienserna i Rowlings Potter-historia är ju inget nytt. Det har skrivits böcker och serier samt filmats filmer och tv-serier, både för barn, ungdom och vuxna, om egentligen allt det som Rowling skildrar (Susan Cooper: Over Sea, Under Stone-bokserien, Jill Murphy: Worst Witch-böckerna och -tv-serien Diana Wynne Jones: Chrestomanci-böckerna, Neil Gaiman &co: Books of Magic-seriealbumen mfl, mfl.). Men Rowling har lyckats med det som alla goda berättare lyckas med: att ur en handfull välkända element bygga upp en helt egen berättelse!

Harry Potter-böckerna kan väl rekommenderas åt alla som gillar sf, oberoende av ålder. De är välskrivna och håller läsaren i sitt grepp. Dessutom är det verkligen intressant att följa med hur författaren låter huvudpersonen växa med sina läsare.

-Ben Roimola- 7.5.2001

Harry Potters officiella webbsidor på svenska finns på adressen http://www.harrypotter.nu, här kan man bl.a. läsa de första kapitlen i varje utkommen bok. På finska hittas liknande (dock inte lika ingående) sidor på adressen http://www.tammi.net/harrypotter. De engelska förlagens sidor finns å sin sida på adresserna: http://www.bloomsbury.com/harrypotter (det Brittiska Potterförlaget) och http://www.scholastic.com/harrypotter (det amerikanska Potterförlaget). På adressen http://www.harrypotter.comfinns information om den kommande Potterfilmen.

Enhörningens notiser om Potter, som utkommit före 7.5.2001, är följande: