[Pärmen på Æon Flux]


Regi: Karyn Kusama
Manus: Phil Hay & Matt Manfredi; baserar sig på den animerade serien Æon Flux av Peter Chung.
Musik: Graeme Revell
I huvudrollerna: Charlize Theron, Marton Csokas, Jonny Lee Miller, Sophie Okonedo, Pete Postlethwaite, Frances McDormand
Längd: ca 89 min
Ursprungsland och -år: USA, 2005
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Distributör: Paramount Home Entertainment
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.aeonflux.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0402022/combined
DVD-fakta:

 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller originalljudspåret på engelska i Dolby Digital 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, engelska, engelska för hörselskadade och holländska.

Bonus:

 • Kommentarspår med Charlize Theron och producent Gale Anne Hurd (textat på engelska).
 • Kommentarspår med manusförfattarna Phil Hay och Matt Manfred (textat på engelska).
 • Creating a World: Æeon Flux (20,50 min, 4:3 och vidbild, textad på engelska): Dokumentär om vägen från Chungs animerade serie till film.
 • The Locations of Æeon Flux (14,48 min, 4:3 och vidbild, textad på engelska): Kortdokumentär om filmens inspelningsplatser.
 • The Stunts of Æeon Flux (9,03 min, 4:3 och vidbild, textad på engelska): Om filmens stunter.
 • The Costume Design Workshop of Æeon Flux (13,37 min, 4:3 och vidbild, textad på engelska): Kortdokumentär om filmens kostymer och hur de skapades.
 • The Craft of the Set Photographer on Æeon Flux (3,33 min, bildformat 4:3, textad på engelska): Fotografen JAsin Boland berättar om jobbet som fotograf och presenterar sin kamerautrustning.
 • Filmens trailer (2,08 min, vidbild)
 • Mission Impossible III-trailer som reklam före filmen (1,30 min, vidbild)

Hur mycket kan man offra för att överleva? Det är en av de frågor som Æon Flux tar upp. I filmens värld, som befinner sig ett par århundraden in i framtiden, lever en liten skara människor i vad som verkar vara ett paradis. Efter att ett virus utplånat 99% av världens befolkning är dessa allt som finns kvar. Tack vare Trevor Goodchilds lyckades man finna ett botemedel mot viruset. Goodchild dynastin har också byggt upp den värld man nu lever i, Bregna. En värld som på ytan verkar perfekt, men som många också känner på sig gömmer en mörkare hemlighet. En grupp är ute efter att kullkasta regimen och komma till djupet med det som pågår, the Monicans. Deras främste kämpe är Aeon Flux, en kvinna med otroliga fysiska förmågor. Men en kvinna för vilken kampen också är minst sagt personlig. Den hemlighet hon kommer på spåren får emellertid följder för hela mänskligheten.

Æon Flux bygger på, eller har i varje fall tagit en del av sin inspiration från, animerade karaktärer skapade av Peter Chung och först presenterade på MTV. Som man kan vänta sig av en film som bygger på en animerad serie är Æon Flux en mycket visuellt inriktad berättelse. Även om här också finns en tydlig historia har mycket energi gått åt till att försöka fånga in seriens värld. Filmen genomsyras således av en stilrenhet och starka visuella landskap, karaktärer och stridsscener. Med Charlize Theron har man också försökt sig på att ge ett tilltalande ansikte och en mänsklig fysik åt denna mycket fysiskt kapabla karaktär. Hur har man då lyckats?

Animerade serier är inte lätta att göra film av och man bör nog döma animation och film för sig. Även på egen hand kommer emellertid Æon Flux till korta. Eller rättare sagt detta är en film som för tio år sedan känts rätt ny och fräsch. Filmen fylls trots allt inte endast upp av stridsscener utan har också en historia i grunden. Tyvärr når den inte riktigt ända fram på något plan. Det visuellt stilrena blir för stilrent, d.v.s. tråkigt. Stridsscenerna som borde lyfte en ur tv-stolen känns överdrivna och inte speciellt imponerande. Att man ofta inte ser mycket mera än ett ben eller en arm gör t.o.m. att man får känslan att dessa scener inte getts den tid de behövt utan att man med kameravinklar och klipp försökt ge en illusion av något storslaget. Historien slutligen bjuder på ett visst djup men lyckas inte med att verkligen fånga in i varje fall denna åskådare. Trots ett trevligt skådespelargalleri blir slutresultatet en rätt ljummen en och halvtimme med inte mycket mer än en handfull scener som i någon mån får en att lyfta på ögonbrynen.

-Sofia Sjö- 11.9.2006