Hylla med bra fantastik i litterär, serie och filmformat.

Weird Webzine – ny svensk fantastiktidskrift

Weird WebzineHör du till dem som minns med värme tidskriften Minotauren med Rickard Berghorn vid rodret. Tidskriften publicerade noveller såväl i översättning som i svensk original, recensioner och mycket ingående artiklar. Minotauren specialiserade sig på skräck och speciellt på skräck av det mer sällsamma slaget som lutade mer åt det gotiska hållet; tänk författare som Lovecraft och Poe och du är på rätt spår.

Vare sig du hört om Minotauren förr eller ej, är det dags att ta ett glädjeskutt. Förläggaren och redaktören Rickard Berghorn har skapat en helt ny svensk webbtidskrift som  verkar fortsätta längs samma trolska stig som Minotauren i tiderna startade.

Weird Webzine heter tidskriften vars första nummer nu finns att läsa på webben. På ingångssidan berättas följande om tidskriftens fokus: ”Ett webzine för klassiska och moderna sällsamheter, historiska och nutida märkligheter: Skräck, fantasy & science fiction i bok och film, bisarr vetenskapshistoria, steampunk, verkliga brott…”.

Första numret innehåller artiklar om bl.a. vampyrer och zombier, den svenske greven och dekadenten Stanislaus Eric Stenbock och poltergaisten i fakta och fantasi. Numrets huvudartikel är Rickars Berghorns text om den ursprungliga svenska utgåvan av Bram Stokers Dracula. Denna version fick namnet Mörkrets makter och är klart längre än den engelska versionen. Hur är det möjligt att en så annorlunda version av romanen utgivits på svenska? Läs Berghorns artikel. Förlaget Aleph bokförlag har förövrigt publicerat Mörkrets makter i nytryck och ett utdrag ut boken presenteras i Weird Webbzine.

Artiklarna i Weird Webzine ligger framme i tre månader varefter de utges i bokform tillsammans med andra artiklar och möjligtvis också i bearbetad och utökad form. Var tredje månad publiceras alltså nya artiklar på webbplatsen. Recensioner och diskussionsinlägg är det meningen att publicera oftare. Tidskriften kommer i framtiden också att publicera material på engelska.

Svenska fantastiktidskrifter är en bristvara, klicka dig alltså direkt till weirdwebzine.com och njut!

Föregående

Brian W. Aldiss 1925–2017

Nästa

Doktorsavhandling om Discworld-fandom

  1. Woooh! tack för tipset, det här måste jag ju kolla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén